Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ Bülten-25/ Temmuz-Ağustos-Eylül 2024

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Bülteni

Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ Bülten-25/ Temmuz-Ağustos-Eylül 2024

Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ

Bülten-25/ Temmuz-Ağustos-Eylül 2024

Bir yaz daha bitti. Sonbaharla birlikte okullar açıldı, yeni yılın bütçeleri hazırlanmaya başladı. Kariyerlerimizde yenilikler için projelerimiz netleşti. Dinlendiğimiz, düşündüğümüz, geleceği planladığımız Temmuz-Ağustos-Eylül ayında, İNOVASYON Yönetimi alanında yaşadığımız uluslararası ve ulusal gelişmeleri içeren Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTEN ile sizlerle paylaşmak istiyoruz.

ULUSLARARASI Kurumsal İnovasyon Yönetimi Alanında Gelişmeler

 

Türkiye #İnovasyonYönetimi #AynaKomitesi olarak 2014 yılından bu yana hem ulusal hem uluslararası büyük emek verdiğimiz #KurumsalİnovasyonYönetimi alanında artık dünyanın 169 ülkesinin kabul ettiği bir referans doküman var #ISO56001 Eylül ayı itibariyle yayınlandı 🙏 Sürdürülebilir #yenilik yönetimi için kılavuz dokümanlarla birlikte 10 standartı alıp, yazdıklarımızı okuyup, kurumunuza yönetebileceğiniz bir İNOVASYON sistemi kurabilirsiniz. Böylece ülkemiz çağdaş ve sürdürülebilir bir kalkınma modelinde öncü olabilir.

Sizler de kurumsal inovasyon yönetim sistemi kurmak şimdiden hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz. Bu hazırlık için, ISO-56000 İnovasyon Yönetimi standart serilerini hazırladığımız 169 ülkenin katılımcılarından oluşan, çalışma gruplarıyla hazırladığımız standartları TSE’den satın alabilir, web sitemdeki (https://mujgancetin.com/satinal/iso-560002020-inovasyon-yonetimi-egitimi/) eğitimlerden faydalanabilir, youtube kanalıma (https://www.youtube.com/@mujgancetin4098) üye olarak, ücretsiz bilgilendirme videolarımdan faydalanabilir ve sisteminizi kurmak için size rehberlik edecek İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR kitabımından edinmek için bana mail atabilirsiniz.  Aşağıda çalışmalarını tamamladığımız yayınlanan uluslararası referans dokümanlarımızı veriyorum.
•    ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler ve Tanımlar-Türkçe
•    ISO 56002: 2019 İnovasyon Yönetim Sistemi— Kılavuz -Türkçe
•    ISO 56003:2019 İnovasyon Yönetiminde İşbirliği Yönetimi – Kılavuz- Türkçe

  •    ISO 56004:2019 İnovasyon yönetimi değerlendirme-kılavuz standart
  •    ISO 56005:2020 İnovasyon yönetiminde Fikri haklar yönetimi — Kılavuz
    •    ISO 56006: 2021 İnovasyon yönetiminde stratejik iş zekası — Kılavuz
    •    ISO 56007:2023 İnovasyon yönetiminde fikir yönetimi— kılavuz
  • ISO-56010: 2023 İnovasyon yönetiminde görsel örnekler

İnovasyon YETKİNLİKLERİ isimli yeni bir standartın yazımı için, ülkeler oylama yaptık ve yeni bir çalışma grubu kurarak standart yazımına başladık. Ülkemizden 3 üyemiz bu çalışma grubunda aktif görev alacak.  Böylece, işe alımlarınızda kişilik envanterlerine eklemeniz gereken yetkinliklerin ne olduğunu tanımlamış olacağız.

14-18 Ekim 2024 de ise PERU-Lima da 12 inci genel toplantı yapılacak. Bu toplantıda ilk defa İNOVASYON YETKİNLİĞİ grubu çalışmaya başlayacak.

 ULUSAL Kurumsal İnovasyon Yönetimi Alanında Gelişmeler

Bu yıl 14 Ekim de #BilişimVadisi‘nde yapılacak Türk Standartları Enstitüsü nün düzenlediği #14Ekim #Dünya #Standartlar günü güzel tesadüf ile #TSE nin 70.Yılına ve #ISO56001 #İnovasyonYönetimSistemi-Şartlar standartının yayınlanmasına denk geldi.

Böyle güzel 3 önemli konunun kesiştiği bu günde saat 10:45-12:00 arası #TSEGenelSekreteri Aykut Kırbaş ın yönettiği panelde ben, Dr.Hüsniye Fırat ve Dr. Ömer Özkan ile birlikte yer alarak #GeleceğiŞekillendirmek adına #inovasyonun ve inovasyon yönetiminin ve standartların önemini, organizasyonlara etkisini anlatacağız. Bekleriz efendim

Türkiye #İnovasyonYönetimi alanında GÖNÜLLÜ UZMANLARDAN oluşan #AynaKomite olarak düzenli toplantımızı gerçekleştirerek, son 2 ayda gerçekleşen uluslararası ve ulusal gelişmeleri değerlendirdik ve paylaştık.

Ekim ayı içerisinde çok önemli duyurularımız olacak. Kurumların İnovasyon yönetimi sertifikasyonu, kişilerin İnovasyon Müdürü Mesleki yeterlilik sertifikasyonu, çalışanların inovasyon yetkinliklerinin tanımlanması, deprem bölgesi sosyal inovasyon projeleri, standartlar eğitiminde inovasyon, inovasyon odaklı girişimcilik vb daha bir çok gurur duyduğumuz çalışmamızın sonuçlarını, gelişmelerini duyuracağız. Bizi izlemeye devam edin.

Ulusal kalkınma ve ekonomik gelişme için sadece standartlara uymak yetmez, #STANDARTLARI siz YAZIN, BELİRLEYİN sloganımız ile #İNOVASYON Yönetimi alanında uluslararası ve ulusal emeği geçen arkadaşlarıma teşekkürlerimle, kısa bir özetle EKİM ayında nelere erişebileceğinizi yazmak istiyorum.

1) ISO56001-İnovasyon Yönetim sistemi -şartlar standartı yayınlandı. Artık SERTİFİKASYON sürecine hazırlanabilirsiniz.
2) ISO-56003 İnovasyon yönetiminde İşbirliği yönetimi, ISO-56004 İnovasyon yönetimi değerleme, ISO-56005 İnovasyon Yönetiminde Fikri haklar yönetimi ve ISO-56006 İnovasyon yönetiminde startejik iş zekası standartlarını güzel türkçemize çeviridik ve ingilizcesi yaklaşık 90 EURO olan bu standartları artık 310 TL ye güzel türkçemiz ile erişebileceksiniz.

3) Yeni bir çalışma grubu kurarak İNOVASYON YETKİNLİKLERİNİ tanımlama çalışmalarına başlayan ISO’ya 3 üyemiz (@ismail üstün, @berk doğan Merve Kutucu) delege olarak katıldı ve Ekim ayında çalışmalarına başlayarak artık #İnsanKaynakları bölümlerinin ihtiyacı olan yetkinliklere bir uluslararası doküman üretecekler…
4) TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş liderliğinde başladığımız #İnovasyonYöneticisi Meslek tanımı pilot sınavı tamamlandı ve yakın zamanda artık herkes kendine inovasyon yöneticisi diyemeyecek. T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı sertifikasyon almaları süreci başlayacak. Bu konuda youtube kanalımda da bir dizi VLOG yayınlıyorum. Abone olarak; soru, yorum ve beğenilerinizi paylaşır iseniz daha çok kişiye erişme şansımız olur.

5) Deprem bölgesinde bir SOSYAL İNOVASYON projesi başlattık. Gelişmeleri takipte kalın lütfen.

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Alanında Gerçekleştirdiklerimiz

Ak Gıda #pazarlama ekibi ile Ebru Üstün Utku liderliğinde #inovasyonfirsati ndan #inovasyonfikri ne #çalıştayımızı gerçekleştirdik 🥰

Harika fırsatlara riski değerlendirilmiş güzel #inovatif fikirleri ile geleceğe emin adımlarla ilerliyorlar👏👏👏👏

NESİN VAKFI’ nda 15-19 Temmuz da proje yönetimi çalıştayına katıldım. Atölyemizin amacı hayallerin, sorunların ve ihtiyaçların belirlenmesi ve çözüm sürecinde gerçek bir projeye dönüştürülmesi, çözümlerin atölyemizde tartışılması ve üretilen projeler ile hedeflere ve çözümlere nasıl ulaşılabileceğini öğretmekti. Katılımcılarımız ile beş gün süren atölyemizde, sosyal temalara yönelik projeler geliştirdik.

Project Arché evsahipliğinde Meltem Y. liderliğinde Ali Oztufekci ve Veli Ekim ile birlikte sosyal sorunları çözmek isteyen güzel gönüllü katılımcıları görünce, umutlarım çoğaldı. Sadece çözüm bakış açısı ile bakmak, kendi kişisel küçük sorunlardan sıyrılıp daha büyük bir amaca tutkuyla bağlanmak ve harekete geçmek… İşte gerekenler bunlar…

Sık Sorulan Sorular

SSS-7 İNOVASYON yönetiminde neden iş birliğine ihtiyacımız var?

Bir süre önce başladığım, SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine İNOVASYON Ekosisteminde önemli bir konu olan İŞ BİRLİĞİ YÖNETİMİ ile devam etmek istiyorum.

İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 ve serisi, SSS-2 ve serisi, SSS-3 ve serisi, SSS-4, SSS-5, SSS-6 ve serisi paylaşımımı okumanızı öneririm. Simdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Kuruluşlar, neden iş birliğine ihtiyaç duyar?
–     Kuruluşta bulunmayan bilgi, beceri, teknoloji ve diğer fikri varlıklara erişim kazanırlar. Kuruluşun kaynaklarını ve varlıklarını optimize ederler.
–     Yeni veya geliştirilmiş ürün ve hizmetler geliştirmek için deneysel laboratuvarlar ve ekipman gibi altyapı kaynaklarına erişim sağlarlar.
–     İş birliği ekosisteminde farklı, yenilikçi, radikal görüş ve önerileri duyabilirler.
–     Müşteri, tedarikçi ve dağıtıcıları da işin içine alarak, onları büyük ve canlı bir organizmanın parçaları haline getirebilirler.
–     “Nasıl?” yerine “Neden olmasın?” diye düşünerek, yeni ürün geliştirme sürecini tüketicilerle paylaşmak, yepyeni düşünceleri hayata geçirebilirler.
–     İnovasyon projeleri için kaynaklar yeterli değilse, yeni kaynaklara erişme şansı yakalarlar.
–     İnovasyon projeleri AR-GE projelerine göre daha risklidir. İş birliği ile bu riski paylaşabilirler.
–     Ekosistem hakkında daha net bir fikir (ör. Yeni pazar, sektör vb.) edinebilirler.
–     Çalışanları geniş ilişki ağı içerisinde motive edebilirler.
–     Kıyaslama ve diğer araçlardan öğrenme zenginliği kazanırlar.
–     Uygun ve uzman ortak ile Pazara sunma süresini azaltırlar ve Maliyetleri düşürebilirler.
–     İmajı veya itibarlarını artırırlar.
–     İNOVASYON için Kendi yatırımlarını azaltmak.

Konu ile ilgili ISO-56005:2019 İnovasyon Yönetiminde İş Birliği yönetimi kılavuz standartını temin etmeninizi ayrıca öneririm. Bu kılavuz doküman, İNOVASYON faaliyetleri ve projelerinde birlikte çalışan her bir ortak için değer yaratmak amacıyla geliştirilmiştir. Böylece; ortaklar, bir inovasyon ortaklığına girilip girilmeyeceğine karar vermek, ortakları tanımlamak, değerlendirmek ve seçmek, ortaklığın değer ve zorluklarına ilişkin algıları uyumlu hale getirmek, ortak etkileşimlerini yönetmek için kılavuz dokümandan faydalanabileceksiniz.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabilceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/edhFSFyJ ) de veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-8 Açık İnovasyon çalışmaları bir iş birliği çeşidi midir?

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine İNOVASYON Ekosisteminde Açık İNOVASYON ve İŞ BİRLİĞİ ilişkisi ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri takip edebilmek için SSS-1 ve serisi, SSS-2 serisi, SSS-3 serisi, SSS-4, SSS-5, SSS-6 ve SSS-7 paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Açık inovasyon; bir inovasyon çıktısı değil, İnovasyon yaparken kullandığınız yöntem çeşididir. Kuruluşların, firma dışından fikirleri, önerileri toplayarak hatta projenin belli bir aşamasına kadar fikir sahibinin emeğini hediyeler veya ödüller ile motive edilmesidir.

Sosyal ağ kuramında örgütler, birbirinden bağımsız yapılar olarak değil kendi aralarında oluşan etkileşime göre ekonomik eylemlerini gerçekleştirirler.
Açık inovasyona dayalı bir sistem diğer örgütlerle, bölümlerle farklı zamanlarda, farklı amaçlara hizmet eden karmaşık bir ilişki ağında faaliyette bulunmayı gerektirir. İnovasyon tek başına yapılamayacak kadar CİDDİ bir İŞTİR!
•       Kaliteli bilgi artık her yerde üretilebilmektedir.
•       Start-up firmalar tarafından da kaliteli ve yenilikçi ürünler pazara sunulabilmektedir.
•       Üniversiteler tarafından yapılan araştırmaların kalitesi giderek artmaktadır.
•       Artık yenilik yapabilmek için farklı disiplinlerden gelen bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
•       Ürün yaşam süresi giderek kısalmaktadır.
•       Yeniliğin maliyeti giderek artmaktadır.
•       Rekabet uluslararası bir hal almıştır.
•       Müşterilerin beklentileri ve yenilik talepleri giderek artmaktadır.
•       Kaynaklar daha kısıtlı hale gelmiştir.

İş birliği, riskinizi azaltır, kaynak ve varlıklarınızı optimize etmenize yardımcı olur ve size hız ve zaman kazandırır. Açık inovasyon yaparak, hedef kitlenize erişebilme, pazarınızdaki start-upları tanıma ve onlarla işbirliği fırsatlarını yakalama şansı elde edersiniz.

Bu konudaki eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/edhFSFyJ ) de veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-9 İş birliğinde FİKRİ HAKLARI KORUMAK neden önemlidir?

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine İNOVASYON Ekosisteminde İŞ BİRLİĞİ ve FİKRi HAKLAR konusu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 ve serisi, SSS-2 ve serisi, SSS-3 ve serisi, SSS-4, SSS-5, SSS-6, SSS-7 ve SSS-8 paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Bu sorunun cevabı inovasyon’un tanımında yer alıyor. hashtag#İNOVASYON hashtag#yenilik ve hashtag#DEĞER gerçekleştirmesinin birlikte oluşmasıdır. İş birliğinde tarafların birlikte değer üretmeye yönelik yapmış olduğu sözleşmelerde,  birbirlerinin haklarına saygı duymaları ve gerçekleştirdikleri değeri paylaşır iken uyacakları kuralları tanımlamaları önemlidir.

Yeniliği siz gerçekleştirmeseniz de, iş birliğinde yeniliğin sahibinin haklarına uymalısınız. Fikri hakların korunumu değerin gerçekleştirilmesi aşamasında pazarda sizi koruyacaktır. Bu sebeple, fikri haklarınızı korumaya yönelik hashtag#ISO56005 İnovasyon Yönetiminde Fikri Hakların korunması dokümanını edinmenizi öneririm.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabilceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/edhFSFyJ ) de veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-10 hashtag#İnovasyonYönetiminde İş birliği nasıl başlar, ilerler ve yönetilir?

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine İNOVASYON Ekosisteminde İŞ BİRLİĞİ Yönetimi konusu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 ve serisi, SSS-2 ve serisi, SSS-3 ve serisi, SSS-4, SSS-5, SSS-6, SSS-7, SSS-8 ve SSS-9 paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Öncelikle, eşyazarlarından olduğum ve sizlere işbirliği yönetiminde kılavuz olarak kullanabileceğiniz hashtag#ISO56003 İnovasyon Yönetiminde İş birliği yönetimi standartını edinmenizi öneririm. Bu uluslararası referans dokümanda da bahsettiğimiz gibi, İş birliği BOŞLUK ANALİZİ yapılarak başlar. Kuruluşun mevcut yetkinlikleri, yetenekleri ve varlıkları ile ihtiyacı arasında yapılır. Eksik teknolojik ve organizasyonel bilgi, yetkinlikler, yetenekler ve varlıklar olması sizin en uygun ortak (lar) ile en iyi çözümü bulmanıza olanak sağlar. Çok disiplinli bir ekip tarafından uzun bir olası partner-ortak listesi hazırlasanız iyi olur. Sonra bu olası kuruluşları değerlendiriniz.

Ön görüşmeler başlayınız ve anlaştığınız konularda niyet mektubunuzu hazırlayarak imzalayınız. İş birliği sözleşmesi yapınız. Bu işbirliği sözleşmesinde İnovasyon ortaklığının programı ve hedefleri ve ortaklığın yapısı açıklığa kavuşturmalıdır. Her ortağın sorumlulukları, görevleri ve katkıları ana hatlarıyla belirtilmelidir. Sonrasında ise İş birliği performansını değerlendirebileceğiniz yapıyı tanımlayınız. Ne öğrendiniz, ne kazandınız? Bütün bu işbirliğinde kazanımlarınızı değerlendirerek ilerleyiniz.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabilceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/edhFSFyJ ) de veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine VERİMLİLİK ve İNOVASYON konusu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri takip edebilmek için SSS-1 ve serisi, SSS-2 ve serisi, SSS-3 ve serisi, SSS-4, SSS-5, SSS-6, SSS-7, SSS-8, SSS-9, SSS-10 paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

40 yıllık hashtag#EndüstriMühendisi mesleki hayatımı hashtag#Verimlilik çalışmaları içerisinde geçirdim. Son 12 yılımı ise hashtag#İnovasyon yönetimi alanında uluslararası çalışmalara Türkiye delegesi olarak katıldığım çalışmalarda uluslararası referans dokümanların üretiminde eşyazar olarak emek verdim. Türkiye İnovasyon Yönetimi hashtag#AynaKomite başkanı olarak ise inovasyonun ülkemizin kalkınmasında odağa alınması için emek harcadım. Bütün bu deneyimlerimle hashtag#Verimlilik ve hashtag#İnovasyon ilişkisini kendimce cevaplamayı görev bildim.

Verimlilik tanımını kendi kelimelerime ifade edersem; ‘Kaynakların kullanımıyla elde edilen amaçlanan ürünün en çoklanmasıdır.’ ‘Girdi tüketimini ve çıktı üretim sürecini en aza maliyete indirerek, çıktı üretiminin en çok hale getirilmesidir.’ Bu tanımlarımdan da göreceğiniz gibi, hashtag#sürdürülebilirlik ilkelerinin temelidir verimlilik. İnovasyon ise, farklılık ve yenilik ile sunduğumuz değerinin gerçekleşmesidir.

18 YY da başlayan ve 1912 de hashtag#FrederickTaylor un temellerini attığı hashtag#verimlilik ve hashtag#etkinlik kavramının teknik ve metodlarının 100 yılı aşan tarihinde, hepimiz rekabetçi olabilmek için hashtag#KAIZEN, hashtag#ToplamKalite, hashtag#SixSigma uyguladık. Son on yılda ise yapılabilecek her şeyi yaptığımızı ve yeni bir şeyler yapma ihtiyacı ile hashtag#inovasyon kavramının bize sunduğu yeni yaklaşımlar ile tanıştık. Yeni teknolojinin sunduğu kolaylıklarla ürün ve hizmet sunumumuzda daha iyi tasarımla daha az malzeme tüketimine ve daha az işçilik ile daha fazla değer üretmeye odaklandık. İşte böylece verimlilik ve inovasyon buluştu ve daha çok değeri gerçekleştirme temel amacımıza hizmet etmeye başladı.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/dzarsnTH) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı okuyabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-12 Süreç İnovasyonu nedir ve niçin yapılır?
Ben yine SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine devam ediyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 ve serisi, SSS-2 ve serisi, SSS-3 ve serisi, SSS-4, SSS-5, SSS-6, SSS-7, SSS-8, SSS-9, SSS-10, SSS-11 paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Bir önceki paylaşımımda hashtag#verimlilik ve hashtag#inovasyon ilişkisini anlatmıştım. Bu iki temel kavram, yaşadığımız sorunları çözecek yenilikçi ürün-hizmet ve süreçlerimizi, kaynakları en az kullanarak, en çok ve en faydalı çıktıyı üretmeye odaklanmıştır. Amacımız ürettiğimiz değeri en çoklamaktır. Böylece, güncel teknolojileri, yaklaşımları, metodları kullanarak değişen kişisel, kurumsal ve toplumsal değerlere uygun yenilikçi ürün, hizmetleri ve süreçleri geliştirerek, maliyetlerimizi en aza indirmek, karlılığımızı veya sosyal faydamızı en yükseğe çıkartabilmek için çalışılır.

Bu girişten sonra, ürün ve hizmetlerimizi yenilikçi tasarımlarla daha az malzeme, işçilik, genel gider, hazırlık maliyetleri elde edebilmek yanında, hashtag#YapayZeka, hashtag#digitalleşme imkanları ile ürün ve hizmet sunum sürecimizi de yeniliyebiliriz.

Rekabet edebilme şartları bizi rakiplerimizden daha hızlı ve daha kullanıcı dostu şekilde yeni ürün ve hizmetlerimizi hedef kitlemize sunabilirken, maliyetlerimizi de en az indirebilme becerisini kazanmaya zorlar. İşte hashtag#Süreçİnovasyonu ile bunu başarırız. Yeni ürün geliştirme süreçlerimizden başlayarak, tedarik zinciri, üretim, dağıtım, müşterimize erişim ve satış sonrası hizmet süreçlerimizi yenilikçi bir yaklaşımla ve teknolojilerle yeniden yapılandırabiliriz. Bu sebeple, verimliliğin temeli olan doğru işi doğru şekilde, planladığımız gibi gerçekleştirme amacımıza süreç inovasyonu ile erişebiliriz.

Hepinizi sistematik bir yaklaşımla, hashtag#sürdürülebilirlik ilkelerine de uygun olarak, yaptığımız işleri bir kez daha düşünmeye ve güncel değerler ve teknolojilerle yenilemeye davet ediyorum.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/dzarsnTH) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

Ben yine SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine yeni bir konu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-12 ye kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

2014 yılı itibari ile ise, ISO 279 numaralı bir çalışma grubu kurarak, benim de Türkiye Delegesi olarak aralarında 8 yıldır yer aldığım, 169 ülkenin İnovasyon yönetimi alanında akademisyen ve uzmanları ile İNOVASYON YÖNETİMİ alanında uluslararası referans dokümanları yazmaya başladı. Ben de 2014 den bu yana bu çalışmaları her türlü mecrada anlatıyor ve biraz şaşıran, biraz küçümseyen, biraz itiraz eden bu soru ile karşılaşıyorum. İnovasyon zihni sinir, sıra dışı, farklı bir şeydir. Nasıl hepsini aynı hale getirmeye çalışıyorsunuz? Diyen çok kişiyi ikna etmek durumunda kaldım. Standart, ISO tanımında aynı-benzer-eşit demek değildir. Standart, küresel ticarete katılmak için LİSAN BİRLİĞİ sağlamak amacıyla uzmanlar tarafından hazırlanmış, damıtılmış, rafine bilgidir. Üzerinde uzlaşma sağlanmış, Yetkili bir kurumca onaylanmış, uygulaması zorunlu olmayan dokümandır. Gönüllü olarak kullanabileceğiniz referans dokümandır ! Ayrıntılı faaliyetleri açıklamaz, bunun yerine genel düzeyde rehberlik sağlar. Baş edemedim ve ULUSLARARASI REFERANS DOKÜMANLAR diye kendi terminolojimi değiştirdim. Bu sebeple bu terminolojim ile devam edeceğim.

Kurumsal İnovasyon Yönetimi alanında kullanabileceğiniz ULUSLARARASI REFERANS DOKÜMANLAR aşağıda verilmiştir. Çok boyutlu ve riskli bir süreç olan İNOVASYON YÖNETİMİ çalışmalarınızda başvurabilirsiniz.
•       ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler ve Tanımlar-Türkçe
•       ISO 56002: 2019 İnovasyon Yönetim Sistemi— Kılavuz -Türkçe
•       ISO 56003:2019 İnovasyon Yönetiminde İşbirliği Yönetimi – Kılavuz- Türkçe ISO/TR
•       ISO-56004:2019 İnovasyon Yönetimi değerlendirme – Kılavuz
•       ISO 56005: 2020 İnovasyon Yönetiminde Fikri Haklar Yönetimi – Kılavuz
•       ISO 56006: 2021 İnovasyon Yönetiminde stratejik iş zekası – Kılavuz
•       ISO 56007: 2023 İnovasyon yönetiminde – fikir yönetimi – Kılavuz
•       ISO-56010: 2023 İnovasyon yönetiminde görsel örnekler
Bu sonbaharda ise aşağıdaki standartlar yayınlanacak ve hashtag#Kurumsal hashtag#İnovasyon Yönetimi alanında sertifikasayon süreci bütün Dünya’da başlayacak. Bilginiz olsun.
•       ISO 56001 Innovation Management System – Requirements
•       ISO 56008 tools and methods for innovation operation measurements — Guidance

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-14 İnovasyon Yönetim Sistemi kurulabilir mi?

Ben yine SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine yeni bir konu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-13 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Evet kurulabilir. inovasyon yönetim sistemi, kuruluşun genel veya bütünleşik yönetim sisteminin parçası olarak, inovasyon ile ilgili yönetim faaliyetlerini kapsar. Tek tek zihni sinir fikirlerden oluşan projeleri yönetmek yerine, bütün bir kurumun her zaman yenilikçi bir yaklaşımla sorun çözen, risk alabilen, geleceğe güncel teknolojilerle yol alan hale gelmesini isteyen kurumlar tarafından İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ kurulur.

Proaktif olarak fırsatları daha hızlı yakalayabilir, baş edilmesi gereken zorluklara daha hızlı tepki verebilir ve ilgili riskleri yönetebilir ve daha muhtemel olarak etkili eylemler yaparak sürdürülebilir başarıya ulaşabilir.

Bir sistem olarak inovasyon faaliyetlerini yönetmenin nedenleri:
a)      kuruluşun stratejik yönüne göre en önemli ve en yararlı inovasyon faaliyetlerine odaklanmasına rehberlik etmek;
b)     üst yönetimin kuruluş içinde inovasyon için isteklilik ve vizyon oluşturmasını ve kaynak kullanımını optimize etmesini mümkün kılmak;
c)      inovasyon faaliyetlerinin, kaynak tahsisi, göstergeler dâhil, kuruluşun stratejik yönüyle uyum içinde olduğundan emin olunmasına olanak verir.
a)      Umut veren fırsat alanlarına ve inovasyonlara doğru evrilmeye uyum sağlayabildiğinden emin olunması için bir yönetim sistemi sunar.
b)     inovasyon faaliyetlerini destekleyen bir kültürün teşvik edilmesi ve kaynak sağlamak dâhil, etkili bir biçimde inovasyon yapabilmek için uygun koşulların yaratılmasına olanak sağlar.
c)      inovasyon yapanların önündeki engellerin kaldırılması için süreçlerin yürütülmesi ve destek sağlanması için kuralları tanımlar.
d)      inovasyon faaliyetlerinin tanımlanmış veya tanımlanmamış ihtiyaç ve beklentilerin anlaşılmasına dayandığından emin olunarak, akıllıca yönetimi içerir.

İnovasyon yönetimi bir kuruluşun genel yönetim faaliyetlerinin bütünleşik bir parçasıdır. İnovasyon politikaları, amaçları ve stratejileri kuruluşun stratejik yönünün bir parçası olur ve bunu mümkün kılar. Etkili ve verimli bir inovasyon yönetim sisteminin uygulanması, diğer yönetim sistemlerini etkileyebilir veya diğer yönetim sistemlerden etkilenebilir ve çeşitli düzeylerde entegrasyon gerektirebilir. Bu sebeple kalite, çevre, İSG, BGYS vb gibi yönetim sistemleriniz ile entegre olarak çalışır.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-14 İnovasyon Yönetim Sistemi kurulabilir mi?

Ben yine SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine yeni bir konu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-13 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Evet kurulabilir. inovasyon yönetim sistemi, kuruluşun genel veya bütünleşik yönetim sisteminin parçası olarak, inovasyon ile ilgili yönetim faaliyetlerini kapsar. Tek tek zihni sinir fikirlerden oluşan projeleri yönetmek yerine, bütün bir kurumun her zaman yenilikçi bir yaklaşımla sorun çözen, risk alabilen, geleceğe güncel teknolojilerle yol alan hale gelmesini isteyen kurumlar tarafından İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ kurulur.

Proaktif olarak fırsatları daha hızlı yakalayabilir, baş edilmesi gereken zorluklara daha hızlı tepki verebilir ve ilgili riskleri yönetebilir ve daha muhtemel olarak etkili eylemler yaparak sürdürülebilir başarıya ulaşabilir.

Bir sistem olarak inovasyon faaliyetlerini yönetmenin nedenleri:
a)      kuruluşun stratejik yönüne göre en önemli ve en yararlı inovasyon faaliyetlerine odaklanmasına rehberlik etmek;
b)     üst yönetimin kuruluş içinde inovasyon için isteklilik ve vizyon oluşturmasını ve kaynak kullanımını optimize etmesini mümkün kılmak;
c)      inovasyon faaliyetlerinin, kaynak tahsisi, göstergeler dâhil, kuruluşun stratejik yönüyle uyum içinde olduğundan emin olunmasına olanak verir.
a)      Umut veren fırsat alanlarına ve inovasyonlara doğru evrilmeye uyum sağlayabildiğinden emin olunması için bir yönetim sistemi sunar.
b)     inovasyon faaliyetlerini destekleyen bir kültürün teşvik edilmesi ve kaynak sağlamak dâhil, etkili bir biçimde inovasyon yapabilmek için uygun koşulların yaratılmasına olanak sağlar.
c)      inovasyon yapanların önündeki engellerin kaldırılması için süreçlerin yürütülmesi ve destek sağlanması için kuralları tanımlar.
d)      inovasyon faaliyetlerinin tanımlanmış veya tanımlanmamış ihtiyaç ve beklentilerin anlaşılmasına dayandığından emin olunarak, akıllıca yönetimi içerir.

İnovasyon yönetimi bir kuruluşun genel yönetim faaliyetlerinin bütünleşik bir parçasıdır. İnovasyon politikaları, amaçları ve stratejileri kuruluşun stratejik yönünün bir parçası olur ve bunu mümkün kılar. Etkili ve verimli bir inovasyon yönetim sisteminin uygulanması, diğer yönetim sistemlerini etkileyebilir veya diğer yönetim sistemlerden etkilenebilir ve çeşitli düzeylerde entegrasyon gerektirebilir. Bu sebeple kalite, çevre, İSG, BGYS vb gibi yönetim sistemleriniz ile entegre olarak çalışır.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-15 İnovasyon Yönetim Sistemi BELGESİ almak ne işimize yarar?

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-14 e kadar sürdürdüğüm paylaşımlarımı okumanızı öneririm.

Yönetim Sistemi belgelendirme 90 lı yılların sonunda ülkemizde uygulanmaya başladı. Önce hashtag#KALİTE yönetim sistemi ile hayatımıza girdi ve sonrasında hashtag#ISG, hashtag#Çevre, hashtag#BilgiGüvenliği, hashtag#Enerji vb yönetim sistemleri ile gelişti. hashtag#Sertifikasyon sürecinin amacı ürünü-çıktıyı kontrol etmek yerine, yönetim sistemini kontrol ederek, daha az maliyetli ve güvenilir bir ticaret veya mal hizmet mübadelesi sağlamaktı. Müşteriler, kamu vb bu sertifikaları ürün-hizmet alımı için şart koştu. Bu zorunluluk bazı sertifika satıcısı kuruluşları ortaya çıkardı ve bağımsız denetim sistemine güven kayboldu. Ancak halen, sektörde AKREDİTE bağımsız denetim firmaları tarafından denetlenen yönetim sistemlerini hakkı ile uygulayan kuruluşlar, iç yönetimleri ve müşterileri nezninde güvenle yönetim sistemlerini işletmeye ve geliştirmeye devam ediyorlar. Ben de bu tarafta duruyorum ve yönetim sisteminin işlemesi, geliştirilmesinin temel amacımız ve yaklaşımımız olması gerektiğine inanıyorum.

2023 yılı itibari ile Dünya’da bir ilk olarak hashtag#TSE ülkemizde hashtag#ISO56002 hashtag#İnovasyonYönetimSistemi ni belgelendirmeye başladı ve bir çok büyük kurum inovasyon yönetim sistemi belgesini almaya başladı. Bu yılın sonbaharı itibari ile ISO-56001 hashtag#İnovasyon Yönetim Sistemi belgelendirmesi dünyada yayınlanarak, başlayacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında, sorumuzu cevaplamak istiyorum.
·      Tek seferlik zihni sinir inovasyon fikirlerini, projelerini yönetmeye çalışmak yerine, bütün kuruluşunuzun yenilikçi bakış açısı ile risk alabilen ve hedef kitlenize yenilikçi teknolojileri kullanarak yeni ürün ve çözümler sunabilirsiniz.
·      Kalite, çevre, ISG, enerji, Bilgi Güvenliği gibi kuruluşunuzun mal-hizmet üretmek için zorunlu olan yönetim sistemlerinizle entegre bir biçimde hashtag#İNOVASYON unda herkesin sorumluluğu olduğunu ilan edebilirsiniz. Böylece inovasyon artık sadece, kuruluşun yıldızlarının ve seçilmişlerinin sorumluluğu olmadığını herkesin yenilikçi bakış açısı ile çalışan özel insanlar olduğunu hissettirebilirsiniz.
·      2025 yılında ulusal hibe ve teşvikler (TUBİTAK destekleri, AR-GE Merkezi teşvikleri vb) için proje denetimi yerine İnovasyon Yönetim Sistemi denetimi ve belgesi zorunluluğu gelmeden hazırlıklı olursunuz.

Aklıma gelenler bunlar. Unuttuğum veya sizin başka değiştirmek-düzeltmek istediğiniz konular varsa, katılımınızı bekliyorum.

Ayrıca, ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ kurmak eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-16 İnovasyon Yönetim Sistemi’nin temel yapı taşları nelerdir?

Bugün pazar ve SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine devam etmek istiyorum. Bütün yönetim sistemlerinde olduğu gibi, İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİnin de bildiğimiz yapı taşları vardır. Ben bu cevabımda sadece farklı olanlar hakkında bilgi vereceğim. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-15 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

1-     İnovasyon NİYETİ net ve açık biçimde tanımlanmalıdır. İNOVASYON niyeti, inovasyon faaliyetlerinin kuruluşun amacına ve stratejik yönüne nasıl katkıda bulunabileceğine dair isteği ifade eder. Kuruluş, fırsat alanlarını ve ilgili tarafların ihtiyaçlarını, beklentilerini ve gereksinimlerini dikkate alarak NİYETİNİ belirlemelidir. Fırsat alanlarında hangi değerin hayata geçirilebileceğine dair senaryolar içerir. Bu niyet yenilikçi ürünlerin cirosu için cironun belirli bir yüzde hedefi koymak, pazarda inovasyon lideri olmak, dijital dönüşümle verimlilik, etkinlik, etkililiği arttırarak pazarda maliyet lideri olmak vb olabilir. Bu niyet, İNOVASYON stratejisi oluşturmanın temelidir.
2-     Liderlik : İNOVASYON Liderine diğer görevlerine ilave 5 önemli görev daha veriyoruz.
a)      Hem finansal hem de sosyal sürdürülebilir DEĞER GERÇEKLEŞTİRMEYE odaklanmalıdır. DEĞER gerçekleşmez ise, İNOVASYON da gerçekleşmez.
b)     İnovasyonun doğası gereği oluşan, belirsizlik koşulları ve riski yönetebilmelidir. Belirsizlikler, piyasalar, düzenlemeler, teknoloji, organizasyonel ve kaynak belirsizlikleri gibi farklı alanlarda var olabilir.
c)      İnovasyonun gerektirdiği DEĞİŞİMİ YÖNETEBİLMELİDİR. Varsayımlarınızdan, kültürünüze, süreç ve sistemlerinize yönelik çok sayıda değişim içerir.
d)     İnovasyonun yeşerebileceği, gelişebileceği KÜLTÜRÜ oluşturmalıdır. İnovasyonla ilgili risk alma, inovasyon çalışmaları ile ilgili başarısızlık ve riske karşı tolerans düzeyi kurumsal kültüre bağlıdır.
e)     İnovasyon STRATEJİSİNİ hazırlamalıdır.inovasyon stratejisi; kuruluşun genel stratejisi ve stratejik yönü ile tutarlı, inovasyon NİYETİ ve inovasyon politikası ile uyumlu ve inovasyon amaçlarını belirlemek için bir çerçeve sağlar.
3-     İNOVASYON SÜREÇLERİNİ yönetebilmelidir. inovasyon süreci fikir yönetimi süreci değildir. Sadece zihni sinir fikir üretmekle başlamaz. İnovasyon süreçleri, fırsatların belirlenmesi ile başlar, bu fırsatlara cevap verecek şekilde fikir ve kavramların oluşturulması ile devam eder ve doğrulanması, çözümlerin geliştirilmesi ve değerin gerçekleştirilmesi ile sonuçlanır.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-17 İnovasyon STRATEJİSİ nedir?

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisinde bugün henüz ülkemizde pek bilinmeyen bir konu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-16 a kadar paylaşımımı okumanızı öneririm.

inovasyon stratejisi;  kuruluşun genel stratejisi ve stratejik yönü ile tutarlı, inovasyon NİYETİ ve inovasyon politikası ile uyumlu ve inovasyon amaçlarını belirlemek için bir çerçeve sağlayan dokümandır.  İnovasyon stratejisi, ne yapılacağı, odaklanılacak inovasyon türleri, ilgili taraflar açısından kimlerin dahil olacağı, kaynaklar, yapılar ve süreçler açısından neye ihtiyaç duyulacağı, kimin sorumlu olacağı, ne zaman tamamlanacağı, sonuçların nasıl izleneceği, ölçüleceği, değerlendirileceği, korunacağı, iletileceği ve dokümante edileceği vb. konularda yapılan seçimleri içerir.

Kuruluşun genel stratejisine bağlı olarak farklı amaçlara hizmet edebilir, örneğin bir alanda veya pazarda vizyon sahibi veya şekillendirici (ilk davranan) olmak ya da bir uyum sağlayan (hızlı takipçi) olmak gibi.

İnovasyon doğası gereği araştırıcıdır, belirsizlik, deneme, öğrenme ve geri bildirim sağlama ile karakterize edilir ve bu nedenle genellikle diğer organizasyonel faaliyetlerden farklıdır.

İnovasyon stratejisi, mevcut organizasyon yapısı ve kültürü için genellikle zorlayıcıdır ve meydan okuyucudur. Büyüme, sürdürülebilme, yeni pazarlara girme, verimlilik, çevreyi koruma amacıyla yapılabilir. İnovasyon stratejisinde yıkıcı inovasyon veya radikal inovasyon veya arttırımsal inovasyonlar tercih edilebilir.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisine hashtag#İnovasyon ve hashtag#EntegreYönetim sistemi ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-17 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Kesinlikle EVET, İNOVASYON entegre edilebilir bir YÖNETİM SİSTEMİDİR. Bu sebeple ISO’nun HLS (High Level Structure) yapısına uygun hazırlanmıştır. hashtag#KALİTE, hashtag#ÇEVRE, hashtag#İSG, hashtag#BilgiGüvenliği, hashtag#Enerji vb yönetim sistemlerinizle entegre çalışmalıdır. Çünkü yenilik hepimizin işidir.

Eylül-Ekim aylarında Dünya’da yayınlanacak olan hashtag#ISO56001 hashtag#İnovasyonYönetim Sistemi-Şartlar standartı ile artık entegre olarak İNOVASYON YÖNETİM sisteminizi kurabilirsiniz. Böylece, zihnisinir ayrıcalıklı kişi ve bölümlerin işi olarak algılanan İNOVASYON, herkesin işi olacak ve kurumsal yönetimin bir parçası haline gelecektir. Bence geç kalmayın….

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/djDpavQ7) alabilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS-19: SIK SORULAN SORULAR (SSS) başladığımdan bu yana gelen soru ve yorumlardan yola çıkarak ISO-56001 İnovasyon Yönetim Sistemi kurmanız için detay konulara devam etmem gerektiğine karar verdim. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-18 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm.

Kısaca YENİ kavramları yazmak istiyorum. Detaylar için youtube kanalımı https://lnkd.in/gRsBtCv izleyebilir ve diğer ücretsiz bilgilendirme videolarıma da göz atabilirsiniz.
–       İnovasyon niyeti
–       İnovasyon fırsat ve riskleri
–       İnovasyon stratejisi
–       İnovasyon kültürü
–       Fikri hakların yönetimi
–       Stratejik iş zekası – stratejik istihbarat yönetimi
–       İnovasyon işbirliği
–       İnovasyon girişimi
–       İnovasyon portföyü
–       İnovasyon süreçleri

İnovasyon Yönetim sistemi kurmak için rehber niteliğinde bu ve benzeri konulara ilişkin cevap bulabileceğiniz İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı da satın alabilirsiniz.

SSS-20 İnovasyon Yönetiminde başarılı olduğumuza hangi performans göstergelerine bakarak anlarız? : SIK SORULAN SORULAR (SSS) başladığımdan bu yana gelen soru ve yorumlardan yola çıkarak sorularınızı cevaplamaya devam ediyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-19 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm.

Aşağıda özetlediğim PERFORMANS GÖSTERGELERİ detayları için youtube kanalımı https://lnkd.in/gCNB2Mw izleyebilir ve diğer ücretsiz bilgilendirme videolarıma da göz atabilirsiniz veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilirsiniz.

ÜRÜN İNOVASYONU performansınız için iki göstergeden bahsederek başlayayım. Yeni ürününüzün Pazara çıkış süresi ve Kâra geçiş süresi. Bu iki gösterge inovasyon yönetimi süreç performansınız için iyi göstergelerdendir.

İnovasyon stratejinizin hedefine göre kullanabileceğiniz önemli göstergeler ise, iş hedeflerinize ulaşıp ulaşamadığınızı gösterir.
•       Büyüme (kar-pazar payı artışı, çalışan sayısı), Arttırımsal-radikal (ürün-hizmet-İş modeli) inovasyonların ciroya katkısı
•       Sosyal inovasyonda ulaşılan yararlanıcıların sayısı, Sosyal gelişim ve / veya çevresel sürdürülebilirlik için yaratılan değer

İnovasyon yönetimi performansınızı, GİRDİ, SÜREÇ ve ÇIKTI olarak da ölçebilirsiniz; Bu göstergeleri aşağıda özetledim. Sizin göstergeleriniz neler?
a)    Girdi göstergeleri:
•       Fikir sayısı,
•       inovasyon girişimlerinin-başlatıcılarının sayısı,
•       erişilen yeni bilgi kaynakları, işbirliği bağlantıları
•       İnovasyon yönetimine ayırdığınız kaynaklar
b)    Süreç göstergeleri :
•       İnovasyon Yönetimi alanında eğitilmiş çalışanların, yöneticilerin veya kullanıcıların sayısı veya oranı,
•       İnovasyon İşbirliğinin etkinliği (Geliştirme hızı, erişim yoğunluğu vb)
•       Benimsenen yeni araçlar ve yöntemler,
c)    Çıktı göstergeleri:
•       İmaj-itibar ve marka değeri artışı
•       İnovasyonun getirdiği pazar payı,
•       Yeni kazanılan müşteri sayısı, kullanıcılar tarafından benimsenme hızı veya kullanıcı memnuniyeti,
•       Yeni ürün/hizmetlerin satışlar içindeki oranı
•       Ürün kar marjlarında, geliştirme ve hizmet maliyetlerinde iyileştirme oranı, tutarı
•       İnovasyon işbirliği ağlarının ve/veya ortak projelerin getirileri (bilgi, finansal, kalite vb.)
•       Süreç inovasyonlarının süreç maliyetlerini azaltıcı etkisi
•       Fikri mülkiyet haklarının (yeni marka, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım) envanterindeki değişim
•       Yeni iş modelleri ve bu iş modellerinin kazancı
•       Yeni bilgi üretimi ve bilgi yönetimine yönelik göstergeler (Endüstri 4.0, dijitalleşme, süreç iyileştirme vb)
•       Uygulanan fikirlerin sayısı veya oranı,
•       inovasyon yönetimi ayırdığınız kaynağın getirisi, gelir ve kar artışı, yapılan yatırımın geri dönüş oranı
•       Yapılan inovasyon çalışmalarının sonuçlarının sosyal ve sürdürülebilirlilik katkısı

SSS-21 İnovatif Kişilik ne demektir? : SIK SORULAN SORULAR (SSS) başladığımdan bu yana gelen soru ve yorumlardan yola çıkarak devam etmem gerektiğine karar verdim. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-20 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Ülkemizde geliştirilen ve yurtdışından devşirilmeyen PSİKOTEKNİK testlerde nasıl tanımlanıyor?  ISO-56002 İnovasyon yönetim Sistemi çalışmalarımızda 4.4.2 İnovasyon Kültürü maddesi altında aşağıdaki özelliklerin ve tutumların teşvik edilmesini sıraladık. Ancak yeni bir çalışma grubu kuruldu ve ISO-56011 numarası ile İNOVASYON YETKİNLİKLERİNİ tanımlamak için uzman kişiler Eylül 2024 de Peru-LİMA da çalışmaya başlayacaklar. Ülkemizde de 3 arkadaşımız bu uluslararası dokümanın üretilmesinde uzmanlıkları ile eşyazar olacaklar.
a)    Yaratıcı
b)    açık, meraklı ve kullanıcı odaklı;
c)    geri bildirim veya öneri veren
d)    öğrenmeye, test etmeye, değişime yatkın
e)    Hatalarından öğrenen ve risk alabilen
f)     İç ve dış işbirliği ağı oluşturan
g)    İç görülere veya kanıta dayalı analiz ve karar verme
h)    Planlama ve dengeleme

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz youtube kanalıma https://lnkd.in/gWjcuDs üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilirsiniz.

SSS-22 inovasyonun standartı mı olur? : SIK SORULAN SORULAR (SSS) başladığımdan bu yana gelen soru ve yorumlardan yola çıkarak 2019 yılında youtube kanalı açarak İNOVASYON SOHBETLERİ serimde cevapladığım soruları hatırlatmak istedim. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-21 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm.

İlk paylaşımlarımda tanımları detaylı olarak versem de bu soruyu atlamışım.
STANDART’I tek biçim, tek tip olarak algılayanların bana sıklıkla sorduğu bir sorudur bu. Oysaki; Standard tanımı ise uluslararası standartlar örgütünce (ISO),
·      Tüm ilgili tarafların katılımıyla geliştirilmiş
·      Üzerinde uzlaşma sağlanmış
·      Yetkili bir kurumca onaylanmış
·      Ortak ve tekrarlanan kullanımlar için hazırlanmış
·      Uygulaması zorunlu olmayan doküman
YAŞAYAN / GELİŞEN bir doküman olup, hazırlanma amacı Küresel ticarete katılmak için LİSAN BİRLİĞİ sağlamak olarak tanımlanmıştır.

Bu sebeple 2014 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar sonucu ürettiğimiz İNOVASYON YÖNETİMİ dokümanlarını ULUSLARARASI REFERANS DOKÜMAN olarak adlandırıyorum…. ZORUNLU değil, dünyanın üzerinde anlaştığı bu REFERANS DOKÜMANLARI merak ediyor iseniz, lütfen temin edin, okuyun.
•       ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler ve Tanımlar-Türkçe
•       ISO 56002: 2019 İnovasyon Yönetim Sistemi— Kılavuz -Türkçe
•       ISO 56003:2019 İnovasyon Yönetiminde İşbirliği Yönetimi – Kılavuz- Türkçe ISO/TR
•       ISO-56004:2019 İnovasyon Yönetimi değerlendirme – Kılavuz
•       ISO 56005: 2020 İnovasyon Yönetiminde Fikri Haklar Yönetimi – Kılavuz
•       ISO 56006: 2021 İnovasyon Yönetiminde stratejik iş zekası – Kılavuz
•       ISO 56007: 2023 İnovasyon yönetiminde – fikir yönetimi – Kılavuz
•       ISO-56010: 2023 İnovasyon yönetiminde görsel örnekler
Bu sonbaharda ise aşağıdaki standartlar yayınlanacak ve hashtag#KurumsalİnovasyonYönetimi alanında sertifikasayon süreci bütün Dünya’da başlayacak. Bilginiz olsun.
•       ISO 56001 Innovation Management System – Requirements
•       ISO 56008 tools and methods for innovation operation measurements — Guidance

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz youtube kanalıma https://lnkd.in/gHSh2KQ üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilirsiniz.

SSS-23: SIK SORULAN SORULAR (SSS) başladığımdan bu yana gelen sorulara cevap vermeye devam ediyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri SSS-1 den başlayarak SSS-22 e kadar okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

İnovasyon kelimesi buluş ile ilişkilendirilerek düşünülmektedir. Bunun sebebi kelimenin ingilizce kökeninden gelmektedir. (İnvent = Buluş) İnovasyon yapmak için buluştan faydalanılabilir. Ancak buluş yapmış olmak, yeterli değildir. İnovasyon ticari veya sosyal başarıyı ve değerin gerçekleştirilmesini zorunlu kılar. Aslında yaptığımız şey tamamiyle problemi çözmek. Gereksinim var ise, çözüm nerde diye soruyor ve çözümler üretmeye başlıyoruz. İşte bu çözümün hedef kitlemize erişerek SOSYAL ve TİCARİ DEĞER üretmesi İNOVASYONdur.

Hayatımıza giren birçok buluşu inovasyona dönüştüren şirketler veya kişiler var. Buluşçularını bilmiyoruz bile… Bizlerin aklımızda kalanlar sadece, inovasyonu gerçekleştirenlerdir.
Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz youtube kanalıma https://lnkd.in/gUuFjtb üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisinin bugünkü paylaşımımda çok karışıtırılan bir konu ile devam etmek istiyorum. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1 den başlayarak SSS-23 e kadar paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi soruyu cevaplamak istiyorum.

Öncelikle ISO-56000:2020 İnovasyon Terimler-Tanımlar standartında yaptığımız tanımlar ve açıklamaları vermek istiyorum.

İnovasyon; finansal veya sosyal değerin gerçekleştiği veya yeniden dağıtıldığı-paylaştırıldığı yeni veya değiştirilmiş unsurdur. Bu yeni unsur; ürün, hizmet, süreç, model, yöntem vb olabilir. Yenilik ve değer; ilgili tarafların algılamasına bağlıdır. Değeri önemli kılan, ifade edilen veya edilmeyen ihtiyaçların karşılanmasıdır.

İyileştirme ise, performansı artırma faaliyetidir. Verimlilik, maliyet iyileştirme veya performans iyileştirme amacıyla mevcut ürün-hizmet-süreç üzerinde yapılan çalışmalardır. KAİZEN veya SÜREKLİ İYİLEŞTİRME teknik ve metodları ile genellikle çalışanlar seviyesinde hayata geçirilir. Peki İyileştirme ve İnovasyon arasındaki  fark nedir? Hem inovasyon hem de iyileştirme ürüne değer katar ve her ikisi de değişim gerektirir. İyileştirme, orijinal durumunun ölçümlerinin anlamlı olduğu ve mevcut varlığın değişimi ile sınırlıdır. Mevcut yaklaşımları ve bilinen yöntemleri ve çözümleri kullanan iyileştirmeler inovasyonla sonuçlanmaz.

Geliştirme ise araştırma ve pratik deneyimlerden kazanılmış olan mevcut bilgiden yararlanarak gereklilikleri bir varlığın belirli özelliklerine dönüştürmek için yapılan sistematik faaliyetleri içerir. Genel olarak, bu, belirlenmiş gerekliliklere dayanarak ve operasyonel süreçler kullanılarak yeni veya mevcut ürünlerin, hizmetlerin, süreçlerin, modellerin, yöntemlerin vb. evrilmesi demektir. Geliştirme, mevcut bilgileri kullanarak, kullanıcı gereksinimlerine dayalı yeni veya mevcut ürünler, hizmetler, süreçler, modeller için; var olan özellikleri dönüştürecek şekilde sistematik faaliyetler içerir.

Geliştirme ve İnovasyon farkı ise; geliştirme süreçleri inovasyon ile sonuçlanabilir, ancak mevcut kullanıcıları tatmin ederek, mevcut özelliklerin kademeli olarak genişletilmesini içerir. İnovasyon da ise ; varlığın, teknolojinin ve yöntemin en az biri yeni olmak zorundadır. Risk katsayısı yüksektir, büyük belirsizlik koşulları altında gerçekleştirilir. İnovasyon çıktısı ürün ise, fikri hakları şansınız var demektir.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabileceğiniz youtube kanalıma https://lnkd.in/gFGHQxS üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilir veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilirsiniz. Ayrıca ISO-56000:2020 Terimler – Tanımlar Standartı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://lnkd.in/dRuSg_nN sayfamdan temin edebilirsiniz.

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Yayınlar / Eserler

İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR

2014 yılından bu yana uluslararası çalışmalara katılarak hazırladığımız ve yayınlanan 6 adet inovasyon yönetimi referans dokümanlarını içeren REHBER kitabımı sizlere tanıtmak isterim.Birinci baskısı tükenmekte olan kitabımda siz de İNOVASYON başarılarını Dünya ile paylaşmak isterseniz İKİNCİ BASKI için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Sizlerde ‘Neden #İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR kitabını almalıyım?’ diye düşünüyor iseniz, işte size 5 sebep.
1- Dünya Gazetesi Başyazarı HAKAN GÜLDAĞ’ın 13 Mayıs 22 de EKONOMİ KİTAPLIĞINDA tanıtım yazısında CESARET VEREN BİR KİTAP OLARAK yorumlanmış ve değerlendirilmiştir.
2-Kitabın yazarı olarak, ülkemizde inovasyon yönetim sisteminin gelişmesi için 2020 yılından bu yana Ayna Komite Başkanı olarak çok sayıda faaliyete liderlik ediyorum. Dünyada bir ilk olan endüstriyel sektörde inovasyon yönetim sistemi sertifikasını ülkemizden bir kuruluş SOCAR Türkiye aldı. Belki sizde sektörel ilkler arasına girebilirsiniz.
3-ISO-56000 İnovasyon Yönetim sistemi standarlar serilerinin eşyazarıyım. Bu yıl ulusal ve uluslararası alanda UNDP, OECD, WİPO, ISO nun da katılımı ile çok sayıda tanıtım ve bilinirlik çalışması başlayacak.
4-Kitabımda ülkemizde inovasyon yönetimi alanında başarılı 3 kuruluşun (Floteks Automotive, Arcelik-LG ve Koza Yönetim) başarı hikayesi bizzat kendileri tarafından paylaşılıyor. Kitapta okuyucular kullanabilecekleri 46 dan fazla İnovasyon metod ve tekniği yanında, 3 Adet geliştirdiğim İnovasyon metodu detaylı olarak yer almaktadır. Kitap, İnovasyon hakkında 180 den fazla kitap ve 400 den fazla güncel kaynağı referans olarak kullanmakta, dünyada İnovasyon alanında gelinen son aşamayı göstermektedir.
5-Kitabımın telif gelirlerini 2016 yılında başladığım bir sosyal inovasyon projesi olan Bilim Kızı Projesine (bilimkizi.org) bağışlayarak, Temel bilimler alanında LİSANS ve Yaşam Bilimleri alanında YÜKSEK LİSANS eğitimi alan kız öğrencilere BURS, MENTORLUK ve ETKİNLİK destekleri vermekteyiz. Böylece sizlerde sürdürülebilirlik hedeflerinize ulaşmak için Bilim Kızı projesine destek vermiş olabileceksiniz.

İnovasyon ile Değer Katanlar

Telif gelirini Bilim Kızı projemize bağışladığım dünyanın ilk Kurumsal İNOVASYON Yönetim Sistemi rehberi olan İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR için İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ REHBER KİTAP 13 Mayıs 2022 de Dünya Gazetesinin EKONOMİ Kitaplığı ekinde Genel yayın yönetmeni ve yazar Hakan Güldağ ‘ın objektif ÖVGÜ dolu sözler ile yayınlandı. İnovasyon İle Değer Katanlar kitabımı titiz ve derin yaklaşımı ile değerlendirmiş. Çok sevindim. Böyle önemli bir ekonomi gazetesinin önemli bir gazeticisi ve genel yayın yönetmeninin objektif değerlendirmesi benim için çok önemli bir motivasyon kaynağı oldu. İlk baskısını kitapevlerinden erişemeyeceğiniz kitabımı alarak; hem Bilim Kızı projesine destek olmak, hem de SÜRDÜRÜLEBİLİR bir şekilde KURUMSAL İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ kurmak isteyenler web sitemden bana erişebilirler.

Kurumsal İnovasyon Yönetim Sistemi kurmak istiyor musunuz? Yenilikçi ürün ve hizmetin sunduğu değerin sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Başarılı inovasyon yönetimi örnekleri dendiği zaman yabancı kuruluşlara övgüler düzen kitapları okumaktan yoruldunuz mu?

‘Ülkemizde hiç inovasyon başarısı yok !’ diye mi düşünüyorsunuz? Yıllarca büyük emeklerle hayata geçirdiğiniz inovasyon başarılarınızın bir kitapta iş ve akademik dünyaya referans olmasını ister misiniz?

Bu sorulara cevaplar bulabileceğiniz  İnovasyon ile Değer Katanlar isimli kitabımı satın almak için iletişim bilgilerimden bana mail atmanız yeterli…

Kitabı kurumsal olarak satın alarak çalışanlarınızla rehber kitap eşliğinde inovasyon yönetimi çalışmalarınızı kurabilirsiniz. Aynı zamanda ülkemizin başarı örneklerini de okuyabilirsiniz ve Bilim Kızı projesine katkı sağlamış olursunuz.

Dünya Gazetesi İnovasyon İle DEĞER KATANLAR

Hakan Güldağ köşesinde kitabımı titiz ve derin yaklaşımı ile değerlendirmiş. Teşekkürlerimle; öne çıkardığı konuları sizlerle de paylaşayım istedim.

  •      İnovasyon bir maratondur. Uzun solukluluk ve dayanılıklılık gerektirir. Tek bir başarılı sonuç elde edebilmeniz için binlerce deneyi çöpe atmayı göze alabilmelisiniz. Çözmek istediğiniz problem; hedef sektörünüz ile sinir sisteminiz arasında yaşanan bir mücadeledir. Bu mücadeleye nefesinizin yetmesi gerekir. Bunu bilerek yola hazırlıklı çıkmalısınız.
    ·      Doğa hızı sevmez. İnovasyon ile dönüşüm sağlamak istiyor iseniz, başta kendiniz olmak üzere, her şeyin dönüşebilmesi için zaman gereklidir. Değişimden bahsetmiyorum. Dönüşüm; tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibidir. Aynı gen yapısı ile tamamen farklı bir hayata götürür sizi. Hiç bir değişim, zamanı gelmeden gerçekleşmez. Başaramadığınız zaman üzülmeyin, demekki henüz zamanı gelmemiş.
    ·      Deneyim tarihten değerlidir. Geçmişin bilgisine dayanarak, geleceği nasıl oluşturabiliriz? Bilinene dayanarak, bilinmeyenin özelliklerini nasıl anlayabiliriz? Gözlemlenmiş olgulara dayanarak yaptığımız genellemeler bizi yanıltır. Geçmişe ilişkin verilerden çok fazla şey öğrenebiliriz. Ancak, öyle zamanlar vardır ki, çok sayıda veri hiç bir anlam ifade etmez. Sadece tek bir bilgi, deneyim bilgisi son derece anlamlı olabilir. Kısaca, dikiz aynasına bakarak, geleceğe doğru yolculuk yapamayız.
    ·      Bilgi ve bilgelik farklı şeylerdir. İnovasyonda sürdürülebilir başarı için bilgelik kazanmanız gereklidir. Benim bilgelik tanımım; bilginin genlerinize işlemesi ve hiçbir kaynağa başvurmadan bir başkasına öğretebilecek kadar konuya hakim olmanızdır. Bu kitabı veya benzer her türlü kitabı, makaleyi okuyarak sadece bilgi edinebilirsiniz. Deneyimlemeden öğrenmiş olmazsınız. Öğrenmediğiniz zaman ise, bilge olamazsınız. Bilgelik bizzat yaparak ve hatta; hata yaparak kazanılır. Kendinize ve ekiplerinize hata yapma şansı verin.
    ·      Basit olan, gerçekte en zor olandır. İnovasyonda sürdürülebilir bir başarı için basitleşin. İnovasyon yönetim sisteminizde; örgütlenme biçiminiz ile değer üretme süreçlerinizde basitleşin. Liderlerin kabusu; basit olursa kendilerine ihtiyaç kalmayacağını düşünmelerinden gelir. Emin olun korkacak bir şey yok. Zaten temelde amacımız bize ihtiyaç duyulmaması değil mi?
    İşini seven insanlarla çalışın. Herkesin sevdiği işi yapma hakkı vardır. Bırakınız o haklarını kullansınlar. Çoğulcu cehalet, işlerini sevmeleri için sizin bir şeyler (motivasyon programları, zam, ödül, alkış v.b) yapmanızı bekler ve öğütler. İşini sevmeyen, kendisini sevmiyor olabilir. Siz problemlere çözüm üretmek, hayata değer katmak için değer katanlardan olmayı seçtiniz. Nasıl değeri tüketen ve bu sebeple kendini sevmeyen insanlara motivasyon verebilirsiniz ki? Bir uzmana yönlendirmek daha radikal ve yapıcı bir çözüm olacaktır.

İyi okumalar dileklerimle…Belki de kitabın ikinci baskısında sizlerin de başarılı çalışmalarınız kayda geçsin ve referans alınsın istersiniz… Ne güzel olur değil mi? Kitapevlerinde bulamayacağınız için lütfen mujgan@mujgancetin.com a talebinizi iletin…

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Eğitimlerimiz

İnovasyon Yönetimi eğitimleri

ISO  56000 inovasyon serisi standartları anlattığım derslerime Web sayfam dan erişebilirsiniz.  ISO-56000 İnovasyon Yönetimi Terimler Tanımlar ve ISO-56003 AÇIK İnovasyon ve İnovasyonda İŞBİRLİĞİ Yönetimi standartlarının eğitimine, İnovasyon sistemi kurmadan önce Entegre Yönetim Sistemi kurmanız için eğitime ve bu zor dönemlerde en çok ihtiyacımız olan Verimlilik ve İnovasyon eğitimlerime katılmanızı tavsiye ederim.

web sitemde yayında olan Açık İnovasyon ve İşbirliği Yönetimi Eğitimini de neler öğreneceksiniz?

Açık İnovasyon ve İşbirliği Yönetimi

  • İnovasyon nedir? Yenilikçi projeler için değer gerçekleşmesi ne demektir?
  • Yenilikçi projelerde neden iş birliğine ihtiyacınız var?
  • Neden iş birliği yapmalısınız?
  • Açık İnovasyon çalışmalarınızda start-up larla nasıl iş birliği kuracaksınız?
  • Paydaşlarınız kimler, İnovasyon çalışmalarınızı bu paydaşlardan kimlerle birlikte yapmak istersiniz?
  • Üniversiteler, arge merkezleri, STK lar, tedarikçileriniz ve müşterileriniz ile İnovasyon iş birliğini neden kurmalısınız?
  • İŞ BİRLİĞİ BOŞLUK ANALİZİ nasıl yapılır?
  • Paydaş haritalama nedir?
  • PAYDAŞ Analizi nasıl yapılır?
  • İşbirliğinde FİKRİ HAKLARI KORUMAK neden önemlidir?
  • İŞ BİRLİĞİ nasıl başlar? Nasıl sürdürülür? Nasıl Yönetilir?
  • Niyet mektubu nedir?
  • İş birliği sözleşmelerini nasıl yapmalısınız?
  • Sözleşmenizde nelere dikkat etmelisiniz?
  • İş birliği PERFORMANSI NASIL Yönetilir?
  • Bu alanda başka standart var mı?
  • ISO-44001:2017 İŞ BİRLİĞİ Yönetimi Standartı neleri kapsar?

ISO-56003:2019 İnovasyon Yönetimi İşbirliği Yönetimi Kılavuz standartı neleri kapsar?

ISO-56000 İnovasyon Yönetimi Terimler Tanımlar

Web sitemde yayında olan  ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı eğitimimi alarak, uluslararası refarans dokümanlar eşliğinde bilgi ve yetkinliğinizi geliştirebileceksiniz.

  • İnovasyon nedir? Ne değildir? İyileştirme, geliştirme, ar-ge, kaizen, buluş, yaratıcılık, teknoloji hazırlık seviyesi kelimelerinden farkı nedir?
  • Ulusal mevzuat (Ar-ge kanunu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TUBİTAK ve Bakanlıklar v.b) içerisinde İnovasyon nasıl tanımlanmıştır?
  • Sürdürülebilirlik ve EFQM modellerinde İnovasyon yönetiminin yeri nedir?
  • İnovasyon süreci, İnovasyon yönetimi, İnovasyon stratejisi v.b
  • İnovasyon ile ilgili terimlerin anlamları nelerdir?
  • İnovasyon çeşitleri (ürün, hizmet, süreç, iş modeli, organizasyon v.b) nelerdir?
  • Kapalı, açık İnovasyon ne demektir?
  • İnovasyon dozu (arttırımsal, radikal, çağ açıcı v.b) ne demektir?
  • İnovasyon terimlerinin doğru anlamlandırılması neden önemlidir?
  • İnovasyon projelerinin yönetimi neden ar-ge projeleri yönetiminden farklıdır?
  • İnovasyon yönetiminde dünya trendleri nelerdir?
  • İnovasyon alanında uluslararası referans dokümanlar (Oslo Kılavuzu, Frascati Kılavuzu) nasıl tanımlamalar yapmıştır?
  • Neden uluslararası referans dokümanlara ihtiyaç vardır?
  • Ülkelerin İnovasyon alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?
  • Uluslararası İnovasyon yönetimi standartları neden ve nasıl hazırlanmaktadır? Hangi İnovasyon yönetim sistemi standartları erişilebilir şekilde yayınlanmıştır?

Verimlilik ve İnovasyon

Verimlilik ve İnovasyon eğitimimizde ise içinden geçtiğimiz döngüsel ekonomi ve ekonomik zorluk döneminde çok ihtiyacımız olan yenilikçi yöntemlerle verimlilik çalışmalarınız için teknik ve metodları öğreneceksiniz. Bu eğitimi neden almalısınız?
– Kullan-at döngüsü yerine Az kullan-geri dönüştür yaklaşımı ile verimlilik fırsatları nerededir?
– verimlilik, etkinlik, iyileştirme, geliştirme, inovasyon ne demektir?
– Kaizen ile süreç inovasyonu arasındaki fark nedir?
– Nerelerde verimlilik, nerelerde inovasyon yapmalıyız?
– Verimlilik çalışmalarında kullanacağımız İŞ ETÜDÜ teknikleri nelerdir?
– METOD ETÜDÜ bakış açısı ile yeşil mutabakat zorunluluklarına nasıl uyum sağlarsınız?
– Süreç inovasyonu, döngüsel ekonominin az kullan-geri dönüştür kuralına uyum sağlamanıza nasıl olanak sağlar?

VERİMLİLİK ve İNOVASYON u bir arada düşündüğünüzde aklınıza gelen daha fazla sorularınıza cevap bulabileceksiniz…  Bence kaçırmayın…

Entegre Yönetim sistemi eğitimimizde ise; İnovasyon yönetim sistemi kurmadan önce, ISO-9001 Kalite, ISO-14001 Çevre, ISO-45001 İSG ve ISO-27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerinizi entegre biçimde nasıl kuracağınızı öğreneceksiniz.

Web sitemde yayında olan Entegre Yönetim sistemi eğitimimizde ise; İnovasyon yönetim sistemi kurmadan önce, ISO-9001 Kalite, ISO-14001 Çevre, ISO-45001 İSG ve ISO-27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerinizi entegre biçimde nasıl kuracağınızı öğreneceksiniz.

Kalite yöneticileri ve Yönetim Temsilcileri bu eğitimi neden almalı?
– Tüm standartların gereksinimlerini entegre bir yapıda karşılama
– Daha az dokümantasyon ve bürokrasi
– Sistemler arasında (kalite, çevre, bilgi güvenliği v.b) daha az çakışma
– Geliştirilmiş hem iç hem dış iletişim ve sürekli gelişim
-İş risklerini yönetme konusunda bütünsel bir yaklaşım
– Daha yüksek çalışan morali ve motivasyonu
– Mükerrer maliyet ve zaman kullanımında tasarruf (iç tetkik, belge denetimleri, eğitim v.b maliyetler)

ve tabiki İnovasyon Yönetim Sistemini kolayca entegre edebilmeİnovasyon ile Değer Katanlar

Bilim Kızı Projemizdeki Gelişmeler

2016 yılında başladığımız Bilim Kızı projemizin 2016 yılından bu yana 83 kızımıza ve 53 bilim kadını MENTOR hocamıza ulaştık. 22 Kızımıza burs verdik.

Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı‘m olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.

Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı‘m olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.

 

Bilim Kızı Projesi

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş