İnovasyon ve değer yeni bir şey mi?

İnovasyon ve değer yeni bir şey mi?

İnovasyon ve değer yeni bir şey mi?

Bugün sizlerle sıkça karıştırılan bir terime kendimce örnekle açıklık getirmek için yazıyorum.

#İnovasyon yenilik ve değerin birlikte gerçekleşmesidir. #ISO56000 İnovasyon yönetimi terimler ve tanımlar uluslararası referans dokümanlarında ‘finansal veya sosyal değerin gerçekleştiği veya yeniden dağıtıldığı-paylaştırıldığı yeni veya değiştirilmiş unsurdur. Bu yeni unsur; ürün, hizmet, süreç, model, yöntem vb olabilir. Yenilik ve değer; ilgili tarafların algılamasına bağlıdır. Değeri önemli kılan, ifade edilen veya edilmeyen ihtiyaçların karşılanmasıdır. ‘ diye tanımlıyoruz.

Bu tanımda özellikle dikkat etmenizi rica edeceğim konu; sadece teknolojik yenilik demiyoruz, sadece ticari kazanç demiyoruz. #DEĞER kavramından, finansal ve sosyal değerden bahsediyoruz. Peki nedir bu #değer ? TDK kıymet, paha diye tanımlıyor. Değer ancak, ilgili tarafın kıymet vermesi ve ihtiyaçlarını karşılaması ile oluşuyor. İhtiyaçlarımız hiç bitmeyeceğine göre ihtiyaçlarımızı karşılamanın her zaman yeni bir yolunu buluyor insan oğlu. Bu tezimi #KültürelMiras öğrencisi olarak tarihsel bulgularla desteklemek ve savunmak istiyorum.

Para örneği üzerinden devam etmek ve tarihsel geçmişte paranın yenilik geçmişinden bahsetmek istiyorum. Para nedir ve hangi ihtiyacımızı karşılar? Öncelikle bu sorunun cevabını vermek isterim. TDK ‘Bir hizmet, mal, emeğin ödeme aracı’ diyor. Tarafların üzerinde mutabık olduğu bu ödeme aracı hangi ihtiyacımızı karşılıyor? Tabiki mübadele… Yani alma ve verme dengesini sağlıyor. Bulgular ışığında MÖ 9000 li yıllardan itibaren bu ihtiyacımız değişik şekilde karşılanıyor. Önce barter dediğimiz değiş-tokuş yöntemi ile, sonrasında Babil’ de nadir bulunan deniz kabukları ile, MÖ 1100 de değerli metal parçaları, MÖ 600’de güzel yurdumuzda LİDYA’lıların sike’yi bulması, MS 1260’da Kübilay Han’ın kağıt bankanot basması, MS 1250 de Floransa’da ilk çekin kullanılması, 1949 da ilk kredi kartının kullanılması, 1973 de ilk #SWİFT sisteminin kullanılması, 2005 de PayPal’ın kurulması, 2008 de #TemasızKredi kartlarının kullanılması, 2009 da #BİTCOIN in kullanılması ile yenilikler devam ediyor. (Kaynak: Dergipark.org.tr, Geçmişten günümüze paranın tarihi – Fiziki Paradan Kripto Paraya, Bekir Elmas, Salih Aydın, 2021)

Bütün bu tarihsel süreçte ihtiyaç devam ediyor ve #inovasyon ile ihtiyaçların karşılanması sağlanıyor. Sizin için kıymetli olan ne? Hangi ihtiyacınızın karşılanmasını istersiniz? Algınız değiştikçe yeniliğin yarattığı değer kıymetli olmaya başlamıyor mu? O halde yenilik arayışlarımızda ilk sormamız gereken soru, ‘temelde ihtiyaç nedir?’ sorusu değil mi?

İyi düşünmeler dileklerimle, katkı ve önerilerinizi bekliyorum.

Bu gönderiyi paylaş