Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ
Bülten-16/ Kasım Aralık 2022
Yeni yılın yaşamınıza gönlünüzce yenilikler getirmesi dileğiyle, 2022 yılının son iki ayı gerçekleştirdiklerimizi özetler iken, özetleyerek başardıklarımızı sizlerle paylaşmak istedik.
Bu vesile ile de gönlünüzce yeni yılda Sağlıklı, başarılı günler diliyorum.
ULUSLARARASI İnovasyon Yönetimi Alanında Gelişmeler
ISO-56000 İnovasyon Yönetimi standart serilerini hazırladığımız 164 ülkenin katılımcılarından oluşan, ISO TC 279 İnovasyon Yönetimi çalışma grupları olarak 2014 yılından bu yana yaptığımız toplantılar ile epey bir yol katettik ve 2023 yılını, yoğun tanıtım yılı ilan ettik. Katılımcı STK’lar OECD, WTO, WİPO gibi kurumlarla işbirliği içerisinde çok sayıda İnovasyon Yönetimi alanında bilgi ve tanıtıma kampanyası gerçekleştirilecek. Bir yıllık çalışmalarımız sonrasında başka neler gerçekleştirdik?
- ISO-56001 İnovasyon Yönetim Sistemi – Şartlar standartını bu yıl yayınlamak üzere çalıştık. Şubat son haftası DUBAİ nin ev sahipliğinde değerlendirilecektir.
- ISO-56007 inovasyon Yönetimi – Fikir yönetimi kılavuz standartını hazırladık. Bu yıl yayınlanmasını planladık.
ISO-56008 İnovasyon Yönetim Sistemi – Performans değerlendirme kılavuz standartını hazırladık. 2024 yılında yayınlananarak sizlerin kullanımına sunmayı planladık.
ULUSAL İnovasyon Yönetimi Alanında Gelişmeler
2021 yılında TSE ve Bilim Teknoloji Bakanlığı tarafından Uluslararası Katkıları nedeni ile ödüllendiren MTC139 İnovasyon Yönetimi Ayna komite olarak, 2 ayda bir gerçekleştirdiğimiz toplantılar ile uluslararası ve ulusal gelişmeleri değerlendirdik. Ülkemizin inovasyona dayalı kalkınmasına katkı sağlayacak şekilde çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Bu yıl sizlerle güzel gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz, bizi izlemeye devam edin lütfen…
- TSE ISO 56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesi vermek için çalışmalara başlattı. Dünya da bir ilk gerçekleşti ve Türkiye inovasyon Yönetimi Ayna Komite üyemiz üyesinin gayretleriyle SOCAR Türkiye #ISO56002 İnovasyon Yönetim Sistemi Belgesini kazandı. Böylece inovasyonun tek seferlik bir faaliyet olmadığını sürdürülebilir kurumsal inovasyon yönetiminin gerçekleşebileceğini gösterdi. Siz de TSE ye başvurarak, ülkemizin de bu anlamda ilk İNOVASYON Yönetimi belgeli kuruluşlarından sektör lideri olabilirsiniz.
- TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş nin Liderliğinde MTC139 Türkiye İnovasyon Yönetimi Ayna Komite olarak, MESLEKİ YETERLİLİK sürecinde yeterlilik sınavlarını hazırladık. 2-3 ay içerisinde sizlere görüş almak için ulaşacak. Böylece, MESLEK mi? POZİSYON mu? tartışması yaşanan, İnovasyon Profesyonellerinin Mesleki Yeterlilik Standartını yayınlanma çalışmalarımızda başarıyla hayata geçmiş olacak. Bu konuda youtube kanalımda da bir dizi VLOG yayınlıyorum. Abone olarak; soru, yorum ve beğenilerinizi paylaşır iseniz daha çok kişiye erişme şansımız olur.
- MTC139 Türkiye İnovasyon Yönetimi ayna komite olarak ISO-56000 İnovasyon Yönetimi – Terimler Tanımlar, ISO-56002 İnovasyon Yönetimi Kılavuz standartını ve ISO-56003 İnovasyon Yönetimi İşbirliği Yönetim standartını güzel türkçemize çevirdik.TSE tarafından yayınlandı. İngilizcesini 84-89 EURO ya alabilir iken TÜRKÇESİNİ ise 164 TL ye satın alabilirsiniz. Böylece ülkemizin de kabul ettiği 6 standartın üçünü Türkçe olarak satın alabilirsiniz.
Bizi izlemeye devam edin…
İnovasyon Yönetimi Alanında Gerçekleştirdiklerimiz
Beykoz Üniversitesi’nde 4 Ekim 2022 de başlattığımız, 14 ders süren, ülkemizde İLK ve TEK KURUMSAL İNOVASYON YÖNETİCİSİ Sertifika Programı, dokuz uzman eğitmen ile 15 Kasım 2022 de başarı ile tamamlandı. TURKCELL’den 6 üst düzey yönetici, GENTAŞ Grup dan bir yönetici, SİSTEM Global Danışmanlık firmasından 1 uzman ve 2 bireysel katılımıcının eğitimlerini ve sınavlarını gerçekleştirdik. Siz de 2023 e kendinize bir yetkinlik kazandırmak ve İnovasyon Yönetimi alanında gelişmelere hazırlıklı olmak istiyorsanız, yeni dönem programımıza üniversite linkine KAYIT YAPTIRABİLİRSİNİZ.
Türkiye’de İLK ve TEK olan ve 2013 yılından bu yana her 2 yılda bir gerçekleştirilen BUSİAD – Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ve BURSA uludağ üniversitesi işbirliğinde 5.’si düzenlenen Bursa Yenileşelim Ödülü sürecine başvuran Bursa’nın önde gelen kuruluşların başvuru dosyalarını inceledik, SAHA ZİYARTELERimizi gerçekleştirdik ve ödül alan kuruluşları belirledik.
- Büyük Ödülü bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi aldı.
- Bilgi, İş birlikleri, Kaynak Yönetimi kategorisinde Uludağ Elektrik
- Çalışanlar kategorisinde Uray Sigorta A.Ş. ,
- Liderlik kategorisinde Vanelli TextileŞ.,
Yenileşime Gönül Verenler kategorisinde Yıldırım Belediyesi ve Formfleks A.Ş. kazandı. YENİLEŞİM YÖNETİMİ alanında başarılı kuruluşlarımızı dünyaya örnek oldukları için alkışlıyor, başarılarının devamını diliyorum.
Bilim Kızı projemizin başarıları kızlarından Beyza TURGUT liderliğinde Türkiye’de İLK ve TEK BIOINNOVATION 22 isimli ilk biyoteknoloji hackatonununu gerçekleştirdik. 8 Bilim Kızı da düzenleyen ekipte ve yarışan ekiplerde yer alarak hepimize umut oldu. Türkiye’nin 12 farklı üniversitesinden özel seçilmiş öğrenci toplulukları 50 saat boyunca yarıştılar, MENTORLUK ve eğitim hizmeti sunduk ve 12 kişiden oluşan jurilerimiz ile birlikte BIOinovasyon Yarışmamızın İLK 3 takımını belirledik. İTÜ, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ekipleri ilk üçe girdi. Yaşama DEĞER katan bu gençleri kutluyorum.
Risk Yönetimi Derneği (Risk Management Association) tarafından hazırlanan “Sıfır Riske Yolculuk” ana temalı çevrimiçi Risk Yönetimi Sempozyumu’na 29 kasım saat 15:00 oturumunda İNOVASYON YÖNETİMİNDE fırsat ve risk yönetimi anlattım.
ISO 56000 inovasyon serisi standartları anlattığım derslerime Web sayfam dan erişebilirsiniz. ISO-56000 İnovasyon Yönetimi Terimler Tanımlar ve ISO-56003 AÇIK İnovasyon ve İnovasyonda İŞBİRLİĞİ Yönetimi standartlarının eğitimine, İnovasyon sistemi kurmadan önce Entegre Yönetim Sistemi kurmanız için eğitime ve bu zor dönemlerde en çok ihtiyacımız olan Verimlilik ve İnovasyon eğitimlerime katılmanızı tavsiye ederim.
web sitemde yayında olan Açık İnovasyon ve İşbirliği Yönetimi Eğitimini de neler öğreneceksiniz?
- İnovasyon nedir? Yenilikçi projeler için değer gerçekleşmesi ne demektir?
- Yenilikçi projelerde neden iş birliğine ihtiyacınız var?
- Neden iş birliği yapmalısınız?
- Açık İnovasyon çalışmalarınızda start-up larla nasıl iş birliği kuracaksınız?
- Paydaşlarınız kimler, İnovasyon çalışmalarınızı bu paydaşlardan kimlerle birlikte yapmak istersiniz?
- Üniversiteler, arge merkezleri, STK lar, tedarikçileriniz ve müşterileriniz ile İnovasyon iş birliğini neden kurmalısınız?
- İŞ BİRLİĞİ BOŞLUK ANALİZİ nasıl yapılır?
- Paydaş haritalama nedir?
- PAYDAŞ Analizi nasıl yapılır?
- İşbirliğinde FİKRİ HAKLARI KORUMAK neden önemlidir?
- İŞ BİRLİĞİ nasıl başlar? Nasıl sürdürülür? Nasıl Yönetilir?
- Niyet mektubu nedir?
- İş birliği sözleşmelerini nasıl yapmalısınız?
- Sözleşmenizde nelere dikkat etmelisiniz?
- İş birliği PERFORMANSI NASIL Yönetilir?
- Bu alanda başka standart var mı?
- ISO-44001:2017 İŞ BİRLİĞİ Yönetimi Standartı neleri kapsar?
- ISO-56003:2019 İnovasyon Yönetimi İşbirliği Yönetimi Kılavuz standartı neleri kapsar?
Web sitemde yayında olan ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı eğitimimi alarak, uluslararası refarans dokümanlar eşliğinde bilgi ve yetkinliğinizi geliştirebileceksiniz.
- İnovasyon nedir? Ne değildir? İyileştirme, geliştirme, ar-ge, kaizen, buluş, yaratıcılık, teknoloji hazırlık seviyesi kelimelerinden farkı nedir?
- Ulusal mevzuat (Ar-ge kanunu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TUBİTAK ve Bakanlıklar v.b) içerisinde İnovasyon nasıl tanımlanmıştır?
- Sürdürülebilirlik ve EFQM modellerinde İnovasyon yönetiminin yeri nedir?
- İnovasyon süreci, İnovasyon yönetimi, İnovasyon stratejisi v.b
- İnovasyon ile ilgili terimlerin anlamları nelerdir?
- İnovasyon çeşitleri (ürün, hizmet, süreç, iş modeli, organizasyon v.b) nelerdir?
- Kapalı, açık İnovasyon ne demektir?
- İnovasyon dozu (arttırımsal, radikal, çağ açıcı v.b) ne demektir?
- İnovasyon terimlerinin doğru anlamlandırılması neden önemlidir?
- İnovasyon projelerinin yönetimi neden ar-ge projeleri yönetiminden farklıdır?
- İnovasyon yönetiminde dünya trendleri nelerdir?
- İnovasyon alanında uluslararası referans dokümanlar (Oslo Kılavuzu, Frascati Kılavuzu) nasıl tanımlamalar yapmıştır?
- Neden uluslararası referans dokümanlara ihtiyaç vardır?
- Ülkelerin İnovasyon alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?
- Uluslararası İnovasyon yönetimi standartları neden ve nasıl hazırlanmaktadır? Hangi İnovasyon yönetim sistemi standartları erişilebilir şekilde yayınlanmıştır?
ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler Tanımlar Standartı eğitimimizde; İnovasyon terimlerinin iyileştirme, geliştirme, ar-ge, kaizen, buluş, yaratıcılık v.b farkını öğrenecek, böylece İnovasyon yönetim sistemi, süreçleri ve organizasyonunuzu doğru kurabileceksiniz.
Verimlilik ve İnovasyon eğitimimizde ise içinden geçtiğimiz döngüsel ekonomi ve ekonomik zorluk döneminde çok ihtiyacımız olan yenilikçi yöntemlerle verimlilik çalışmalarınız için teknik ve metodları öğreneceksiniz. Bu eğitimi neden almalısınız?
– Kullan-at döngüsü yerine Az kullan-geri dönüştür yaklaşımı ile verimlilik fırsatları nerededir?
– verimlilik, etkinlik, iyileştirme, geliştirme, inovasyon ne demektir?
– Kaizen ile süreç inovasyonu arasındaki fark nedir?
– Nerelerde verimlilik, nerelerde inovasyon yapmalıyız?
– Verimlilik çalışmalarında kullanacağımız İŞ ETÜDÜ teknikleri nelerdir?
– METOD ETÜDÜ bakış açısı ile yeşil mutabakat zorunluluklarına nasıl uyum sağlarsınız?
– Süreç inovasyonu, döngüsel ekonominin az kullan-geri dönüştür kuralına uyum sağlamanıza nasıl olanak sağlar?
VERİMLİLİK ve İNOVASYON u bir arada düşündüğünüzde aklınıza gelen daha fazla sorularınıza cevap bulabileceksiniz…
Bence kaçırmayın…
Web sitemde yayında olan Entegre Yönetim sistemi eğitimimizde ise; İnovasyon yönetim sistemi kurmadan önce, ISO-9001 Kalite, ISO-14001 Çevre, ISO-45001 İSG ve ISO-27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerinizi entegre biçimde nasıl kuracağınızı öğreneceksiniz.
Kalite yöneticileri ve Yönetim Temsilcileri bu eğitimi neden almalı?
– Tüm standartların gereksinimlerini entegre bir yapıda karşılama
– Daha az dokümantasyon ve bürokrasi
– Sistemler arasında (kalite, çevre, bilgi güvenliği v.b) daha az çakışma
– Geliştirilmiş hem iç hem dış iletişim ve sürekli gelişim
-İş risklerini yönetme konusunda bütünsel bir yaklaşım
– Daha yüksek çalışan morali ve motivasyonu
– Mükerrer maliyet ve zaman kullanımında tasarruf (iç tetkik, belge denetimleri, eğitim v.b maliyetler)
ve tabiki İnovasyon Yönetim Sistemini kolayca entegre edebilme
Yayınlar / Makaleler
Telif gelirini Bilim Kızı projemize bağışladığım dünyanın ilk Kurumsal İNOVASYON Yönetim Sistemi rehberi olan İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR için İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ REHBER KİTAP 13 Mayıs 2022 de Dünya Gazetesinin EKONOMİ Kitaplığı ekinde Genel yayın yönetmeni ve yazar Hakan Güldağ ‘ın objektif ÖVGÜ dolu sözler ile yayınlandı. İnovasyon İle Değer Katanlar kitabımı titiz ve derin yaklaşımı ile değerlendirmiş. Çok sevindim. Böyle önemli bir ekonomi gazetesinin önemli bir gazeticisi ve genel yayın yönetmeninin objektif değerlendirmesi benim için çok önemli bir motivasyon kaynağı oldu. İlk baskısını kitapevlerinden erişemeyeceğiniz kitabımı alarak; hem Bilim Kızı projesine destek olmak, hem de SÜRDÜRÜLEBİLİR bir şekilde KURUMSAL İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ kurmak isteyenler web sitemden bana erişebilirler.
İnovasyon ile Değer Katanlar isimli kitabımı satın almak için iletişim bilgilerimden bana mail atmanız yeterli…
Bilim Kızı Projemizdeki Gelişmeler
2016 yılında başladığımız Bilim Kızı projemizin 2022-2023 başvurularını aldık ve bilim kadınları ile 17 kızımızı 9 ay sürecek MENTOR luk birlikteliği yolculuğuna başladık. Değerlendirme toplantılarını yaptık. 4 kızımıza BURS verdik. 5 Kızımıza ingilizce sınavlarına hazırlık eğitimi başlattık. 2 ay boyunca uzman bir eğitmenden yoğun eğitim alacaklar. Bu yıl yine destekçi ve bağışçılarımızın yardımı ile hayata geçirmeyi planladığımız, İstanbul’da üniversite ve Ar-ge Merkezleri gezimiz ve Bilim Kampı gezimizin adımlarını oluşturduk. Haber ve desteklerinizi bekliyoruz.
Bu yıl itibari ile 2016 dan bu yana sonuçlarımızı gururla sizlerle de paylaşmak istiyorum.
- 13 kızımıza BURS verdik.
- 6 kızımızın ingilizce eğitimi maliyetini, 1 kızımızın ingilizce seviye sınav harcını karşıladık.
- 1 kızımızın yurtdışı doktora sınav harcı, 1 kızımıza taşınma desteği verdik.
- 36 kızımıza MENTORLUK hizmetini 30 Bilim Kadını MENTOR hocamız ile gerçekleştirdik.
- 3 kızımızın uzmanlığına uygun staj, 1 kızımıza uzmanlığına uygun iş bulduk.
- 10 kızımıza ar-ge/lab bilimsel gezisi ile Bursa Teknik Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitütüsü Üniversitesinde bilim insanlarıyla tanıştık.
- 10 kızımıza yetkinlik geliştirme eğitimi eğitimi verdik.
- 5 Bilim İnsanı ile Youtube üzerinden VİZYON konuşması ve 7 Clubhouse bilim kadını semineri ile kızlarımıza VİZYON kattık. 130 bilimsel seminer katılımcısı bize eşlik etti.
- 2022 ve 2023 de Çağdaş Bilim Kadınları Serisi olarak 24 Bilim kadınından oluşan Bilim Kızı takvimimizi çıkardık.
- 3 Üniversite etkinliği (Uşak, İYTE, Bursa Teknik) ve 1 Hachathon etkinliği (BIOINNOVATION22) gerçekleştirdik.
- Bakü’ de ve bir AB online etkinliği olmak üzere 2 Uluslararası etkinlikte projemizi sunduk.
- 4 Akıcı İngilizce konuşma dersi, 1 Bilim Kızı başarı hikayesi oturumu
- 8 değerlendirme toplantısı yaparak, mentorluk programımızı gözden geçirdik. 160 mentorluk görüşmesi ile kızlarımız 400 saat mentorlerinden kolaylaştırıcılık hizmeti aldı.
- 2 Sanatçımız ile Eşleştirme etkinliği gerçekleştirdik.
- 24 Bireysel, 34 kurumsal bağışçımız bize destek verdi. Siz de katılmak ister misiniz?
Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı‘m olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.