Merhaba, İnovasyon gönüllüleri;
Salgın çemberinin daraldığı, bu ikinci dalga günlerinde, sizlere ve sevdiklerinize sağlık dileyerek, elektronik posta ile de size ulaşmayı istedim. Böylece, İNOVASYON YÖNETİMİ alanında uluslararası ve ulusal gelişmeleri ilk ağızdan sizlere iletmeyi arzu ettim. Böylece BÜLTEN 1 / Kasım 2020 sayısı yayınlanmış oldu.
Size nasıl mı ulaştım? Bir çoğunuzla daha önce bir şekilde tanışıp, çalıştık. Ya bir eğitimde, bir kongrede, ya da bir çalıştayda… Sonrasında, sizlerin sağlığını, çalışmalarını, proje sonuçlarını merak ediyorsam, sizler de merak ediyorsunuzdur diye düşünerek, sizleri aylık e-bülten listeme ekledim. Dilerseniz bülteni okuyup listemde kalmaya devam edebilirsiniz. Dilerseniz de abonelikten çık bağlantısı ile hemen ayrılabilirsiniz.
Bültenimiz iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm HABERLER/DUYURULAR, ikinci bölüm ESERLER …. Sizleri fazla yormadan, lafı uzatmadan, kısa kısa bilgilendirmelerle ilgilendiğiniz konuların detaylarına erişebileceğiniz bağlantılar ile sizi yönlendireceğime söz veriyorum.
Bu ay 13 Kasım 2020 de saat 14:00-17:00 arasında Türkiye Kalite Derneği ile birlikte ONLİNE İNOVASYON FIRSATLARI çalıştayı yapacağız. Sizleri de bekliyorum, birlikte bu zor günleri İNOVASYON fırsatları ile aşalım.. Kayıt olmak için; KalDer e basvurabilirsiniz.
Bu ilk BÜLTEN olduğu için biraz uzun olacak… Kusuruma bakmayın lütfen….
Haberler/Duyurular
Corona günlerinde İNOVASYON Yönetiminin ülkemizde yayılımını gerçekleştirmek için çok sayıda ücretsiz STK ve Üniversiteler(KalDer, ArgeMİP, Çerkezköy Organize Bölgesi, TAYSAD, ODTÜ, İskenderun Teknik Üniversite, TEGV, İZTEK, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu) ile etkinlik gerçekleştirdikten sonra; tamamen gönüllü olarak 2015 yılından bu yana Türkiye Delegesi olarak yazarları içerisinde yer aldığım Uluslararası çalışmaları özetliyorum.
Uluslararası Gelişmeler:
Yeni standartların yazımı : Türkiye Delegesi olarak bizzat aşağıdaki standartların yazımına 2015 den bu yana katkıda bulundum. Yayınlanan aşağıdaki standartları TSE nin sayfasından satın alabilirsiniz.
- ISO 56000,inovasyon yönetiminde kullanılan kelime dağarcığını ve terminolojiyi tanımlar. Aynı zamanda inovasyonun arkasındaki temel ilkeleri de açıklar.
- ISO 56002,KOBİ’ler de dahil tüm kuruluşlarda kullanılmak üzere bir inovasyon yönetim sisteminin kurulması, uygulanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için rehberlik sağlar.
- ISO 56003, inovasyonu gerçekleştirmek için harici (dış) paydaşlar ile yapılacak işbirliklerinin yönetilmesi ile ilgili metodolojiler ve stratejiler sunar.
- ISO / TR 56004, İnovasyon Yönetimi Değerlemesinin uygulanmasının neden faydalı olduğu, iyi bir İnovasyon Yönetim Değerlemesinden neler bekleyebileceğiniz, bunu nasıl gerçekleştireceğiniz ve değerleme sonuçlarına göre hareket etme konusunda rehberlik sağlar.
MTC139 Türkiye İnovasyon Yönetimi Ayna Komitesi Başkanı olarak, İnovasyon uzmanı arkadaşlarımla aşağıdaki standartların yazımına katkı sağlamaya devam ediyoruz.Toplantılara katılıyoruz, çalışmalar yapıyoruz.
- Tamamlandı-YAYINA HAZIR – ISO 56005-İnovasyon yönetimi – Fikri haklar yönetimi standartı: Fikri Mülkiyetin (IP) etkili yönetimi, inovasyon sürecini güçlendiren ve destekleyen en önemli anahtar olduğunu temel alarak, IP yönetimi ile ilgili stratejik ve operasyonel seviyelerde öneriler sunar.
- Son aşamasına gelindi. Ülkemizden üye yok. ISO 56006-İnovasyon yönetimi – Stratejik iş zekası yönetimi standartı: Organizasyon içindeki vizyon, misyon ve inovasyon faaliyetlerini etkileyen kararlara destek olmak amacı ile Stratejik iş istihbaratının nasıl uygulanacağı konusunda, üst yönetime ve süreç liderlerine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
- Bu grupta standartın yazımında çalışıyorum. ISO 56007, İnovasyon fikirleri yönetim sistemi standartı: Bir organizasyonun hayatta kalabilmesi ve büyümesi için yeni fikirlerin üretilmesi, seçilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Bu standart, fikirlerin toplanması, değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi ve projelendirilmesi ile ilgili yönergeler sağlamaktadır.
- MTC139 üyesi İki arkadaşımız bu grupta çalışıyor. ISO 56008, İnovasyon yönetimi metod ve teknikler standartı: Bir organizasyondaki inovasyon operasyonlarını etkili bir şekilde yönetmek için gerekli ölçümlerin tanımlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve daha çok iyileştirilmesi için rehberlik edebilecek olan bu standart, ISO 56002 inovasyon yönetim sistemi standardını tamamlayıcı niteliktedir.
Uluslararası İNOVASYON YÖNETİMİ Uzmanları Toplantısı: Son 5 yildir yedincisi yapilan 20 Ekim 2020 tarihli toplantiya 46 ulkeden 62 delege katildi. Biz de MTC139 üyesi Başkan Vekili arkadaşım Dr.Hüsniye FIRAT ile birIikte ülkemizi temsil ettik. ISOTC279 inovasyon yönetimi alaninda yaptiklarimizi degerlendirdik. Yapacaklarimizi planladik…
Ulusal gelişmeler:
Türkiye İnovasyon Yönetimi MTC139 Ayna Komitesi Başkanı olarak ve ülkemizde İnovasyon yönetimine ilişkin kavram ve sistemlerin yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaları ve kongrelerede sunduğum bildirileri özetliyorum.
MTC139 Ayna Komite Toplantısı ve KalDer gönüllüleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz TÜRKÇE’leştirme çalışmalarımız..: Türkiye İnovasyon Yönetimi Ayna Komite MTC139 üyeleri ile 2 Kasım 2020 de toplandık ve çok sayıda karar aldık. Bizi izlemeye devam edin…
TS ISO 56000 İNOVASYON Terim ve tanımları standartını GÜZEL TÜRKÇEMİZE kazandırdığımız çalışma toplantımızı KalDer gönüllüleri ile birlikte gerçekleştirdik… Bundan sonra TİM, Akademi ve İş dünyasından uzmanlar ‘Bana göre inovasyon…..’ diyemeyecekler ve büyük emekle ulusumuza hediye ettiğimiz dokümana başvuracaklar…. Bütün emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
TEGV de Entegre Yönetim Sistemi Kurularak, çocuklara daha fazla tablet, daha fazla çağdaş eğitim imkanları sağlamak istedi. Bütün yöneticilerine Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ve danışmanlığını çocuklar için bağış olarak gerçekleştirerek, çocuklara katkı sağlamak istedim. TEGV Bülteninden yapılan söyleşiyi okuyabilirsiniz. Başarılar diliyorum. Yolları açık olsun….
Katıldığım KONGRELER :
Sağlıkta İnovasyon alanında çok önemli konuların konuşulduğu 23 Ekim 2020 tarihindeki ONLİNE İNOVATİF HEMŞİRELER II. ULUSLARARASI Kongresi
ve Uşak Üniversitesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası nın birlikte düzenlediği 16 Ekim 2020 tarihindeki 1.ARGE ve TASARIM Proje Pazarı ONLİNE kongresinde İnovasyon sunumularımı özetliyorum.Bağlantıdan özete erişebilirsiniz.
İşbirliklerimiz :
Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) ile birlikte size değer katıyoruz. TAÜ, Türk ve Alman Hükümetleri arasındaki uluslararası bir anlaşmayla kurulmuş Türk yükseköğretim mevzuatına tabi bir Devlet Üniversitesidir; http://www.tau.edu.tr/tr/alman-ortaklarimiz linkinden de erişebileceğiniz önde gelen 38 Alman Üniversitesinden oluşan bir Alman Üniversiteler Konsorsiyumu, TAÜ’yü öğretim, araştırma ve toplum hizmetleri yönünden, doğal bir network olarak desteklemektedir. Ortaklaşa yürüttüğümüz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ve KURUMSAL İNOVASYON Yönetimi programımız…
Eğitimlerimiz : Argemip üyelerine 6 Temmuz da ‘OSLO dan ve FRASCATİ’den 20 yıl sonra AR-GE de güncellenmiş Terimler ve Tanımlar’ isimli eğitimi, 30 Eylül 2020 de KalDer ev sahipliğinde genel katılıma açık TS- 56000:2020 İnovasyon yönetimi terimler-prensipler Uluslararası referans dokümanı eğitimi ve 5-9 Ekim 2020 Çekmeköy Belediyesi proje ofisi’ne hibeler ile yenilikçi fikir üretimi ve proje yönetimi eğitimi görsellerini paylaşıyorum.
UDEMY derslerimde %90 İndirimler : İnovasyon, verimlilik ve entegre yönetim sistemleri alanında yayında olan derslerim çoook büyük indirimle sizlerle buluştu. Bağlantı vermiyorum. Çünkü; UDEMY de Müjgan ÇETİN dediğiniz zaman çıkıyorum. Gençler için İNOVASYON eğitimim ÜCRETSİZ ve 35 ülkeden 6900 öğrencim var…
ONLİNE Kurumsal İNOVASYON Eğitimlerimde İndirimleri kaçırmayın. 3 arkadaş birlikte kayıt olun.. %50 indirimden faydalanın ve size uygun tarih ve saati organize edelim.
ONLİNE ücretsiz İNOVASYON Becerileri etkinliği :Ülkemizin çok değerli kuruluşlarının inovasyon liderleri ile İnovasyon Becerileri etkinliğimizde CınO (Chief İnnovation Officer) – Üst düzey inovasyon yöneticisi-direktörü, İnovasyon Müdürü, İnovayson Mühendisi – uzmanı v.b ünvanların Türkiye de ki uygulamalarını ve bu konuda yaptığım çalışmaları konuştuk. Ünvanlar ve sorumluluklarda; inovasyon ve girişimcilik, ar-ge ve inovasyon, teknoloji ve inovasyon v.b gibi birleştirmelerin faydaları ve zararlarını tartıştık. Sizde bu etkinliği tekrarlamamızı veya İNOVASYON ile ilgili başka etkinlikler isterseniz elektronik postalarınızı bekliyorum.
Haziran –Temmuz 2020 de 60 ar-ge ve İnovasyon yöneticisine İnovasyon yönetim sistemi referans dokümanlarını anlattığımız ASELSAN; Turkishtime Türkiye’nin Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 Şirketi Araştırmasında 620 proje ile ilk sırada yer aldı. 4 bin 583 personel ile en çok araştırmacı istihdam eden şirket ASELSAN, 2019’da 2.975.377.381 TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirdi. Kendilerini alkışlıyorum.
ESERLER
Makalelerim :
Bu ay ağırlıklı olarak Z neslini ve inovasyon ilişkisini düşündüm, yazdım…. iki farklı dergiden, medium’dan ve blog umdan erişebilirsiniz. ‘Ekranları başında büyüyen (ortalama 6 saat/gün) bu neslin mensuplarının; (frontal korteks) beynin ön kısmının yaşlarına göre yetersiz olduğu gözlemlenmektedir. Bu yeni varoluş tarzı insanı aptallaştırır, kötürümleştirir.’ Ne korkunç bir cümle değil mi? ….. okumak isterseniz… SUBCONTURKEY’in Ekim sayısı: ve İŞTE İLHAM dergisi ekim sayısı
İNOVASYON Profesyonelinin MESLEK mi icra ettiğini POZİSYON mu işgal ettiğine yönelik bir anket başlatmıştım. Sonuçları değerlendirdim. Linkedin makalede okuyabilirsiniz…Hem blogum da hem de MEDIUM da yayınladım.
Linkedin makaleleri: Artık Linkedİn in bir çok özelliğini kullanmaya başladım. Makale özelliğini de tabi.. İNOVASYON Profesyonelleri başlığında pozisyon mu meslek mi anketimin sonuçlarını değerlendirdim.
BLOG’umdan yansımalar: Her makalemi ayrıca kendi blog uma da yüklüyorum. Eski makalelerime de https://mujgancetin.com/ dan erişebilirsiniz. Kaçırdım demeyin….
1996 yılından bu yana yayınladığımız KİTAP, Makaleler, TEZ v.b eserlerimize erişmek için
Anketler ve sonuçlarının değerlendirilmesi : Kurumsal inovasyon yönetimi gerçekleştirmek için teknolojik buluş yapmak zorunda mıyız? 65 oy kullanıldı. Evet diyenler 23%, Hayır diyenler 77%
Youtube kanalıma abone oldunuz mu?
Çok sayıda bilgilendirici video yükleyerek, bana İnovasyon yönetimi hakkında sorularınızı cevaplıyorum. Hatta sivil toplum kuruluşlarında yaptığım İNOVASYON söyleşilerini de bu kanalıma yüklüyorum. Bence izleyin… Hatta abone olup, bildirimi açın ki yeni yüklediklerimden haberdar olun…
Müjgan ÇETİN / İnovasyon Yönetimi Danışmanı
Gelecekte bu tür e-postalar almak istemiyor iseniz, ya da bu bültenin izinsiz gönderildiğini düşünüyor iseniz, mujgan@mujgancetin.com a mail göndermeniz yeterlidir.