İNOVASYON Buluş a dayanmak zorunda değildir..!
#MTC139 Türkiye İnovasyon Yönetimi Ayna Komite ve KalDer-Türkiye Kalite Derneği gönüllüleri ile başlattığımız ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi-Terimler Tanımlar standartını güzel Türkçe’mize kazandırma çalışmalarımız çerçevesinde arkadaşlarımızla inovasyon terminolojisini kalıcı biçimde doğru biçimde oturtmak için çok uğraşıyoruz. Her bir terim tek-tek tartışılıyor… Emeği geçen bütün İNOVASYON GÖNÜLLÜLERİNE teşekkür ediyorum.
Standartın yazım çalışmalarında da tartışılan önemli terimler arasında; INVENT (buluş-icat-keşif) terimi ve inovasyon da var… Biz Türkçe’de bu kelimeyi; BULUŞ olarak kullanmaya karar verdik. Keşif ve icat arapça kökenden geldiği için ve keşif özellikle coğrafi anlamda daha önce bilinmeyen unsurların ortaya çıkartılması anlamını kapsadığı için….
Buluş ve inovasyon terimlerini aynı zamanda ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi terimler-tanımlar standartı içerisinde de tartışıyor ve açıklama getiriyoruz. Bunun sebebi; innovation – inovasyon teriminin ingilizce kökeninde invent olduğu için…Buluş kökeninden geldiği için inovasyon terimi; bütün Dünya, beraberinde de ülkemizde buluşa dayanmaktır gibi bir yanlış algı var. Her mucit kendisini inovasyon uzmanı ilanı ediyor. Bu sıra dışı ve sesleri çok çıkan mucitler; toplumda ‘Buluş yapmaz iseniz inovasyon yapamazsınız…!‘ algısını yerleştiriyorlar.
Bu yanlış algı; bu standartın yayınlanması ile son buluyor ve bizler de haykırıyoruz…. ‘İNOVASYON Buluş a dayanmak zorunda değildir..!‘ Hayatınızda, işinizde, kuruluşunuzda inovasyonu hayata geçirmek için teknolojik buluş yapmak zorunda değilsiniz, inovasyon sadece ZİHNİ SİNİR lerin yapabileceği zor bir bir şey değildir.
Mevcut teknolojiyi farklı bir unsurda (ürün-hizmet-süreç-iş modeli v.b) kullanarak veya hiç kullanılmadığı bir alanda uygulayarak veya başka teknolojik buluşlarla birleştirerek, bu teknolojinin uygulamasını değiştirerek de ürün ve hizmetlerinizde İNOVASYON yapabilir ve yaratacağınız bu yenilik ile değeri gerçekleştirebilirsiniz.
Ben de Linkedİn de bu algıyı merak ettiğim için; 15 gün süren bir anket başlattım. Bu ankette oylamaya 71 kişi katıldı. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Geçen hafta sonu oylama sona erdi ve sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. Katılımcıların %77 hayır oyu vererek, inovasyon alanında bilgili olduklarını gösterdiler. İnovasyon buluşa dayanmak zorunda değildir dediler. %23 evet oyu vererek, inovasyon terminolojisi hakkında daha çok okumaları, öğrenmeleri gerektiğini gösterdiler… youtube kanalımda çok sayıda video ile bu kavramları anlatıyorum. Sorularınızı cevaplıyorum. İnovasyon’u buluş ile karıştıranlara izlemelerini tavsiye ediyorum. Özellikle teknolojiye dayanmayan inovasyon örnekleri için video çektim. Kanalımda huysuz virjin’in de gösteri sanatlarında nasıl inovasyon yaptığını anlattığım video yanında, daha çok videoya erişebilirsiniz. Abone olursanız da yeni videolarımdan haberdar olursunuz.
Sonuç olarak, ‘İNOVASYON Buluş’a dayanmak zorunda değildir…!’ diyorum.
Hayatınızda yeniye, yeniliğe yer açın…
Müjgan ÇETİN, Kasım 2020