AR-GE ve İNOVASYON yetkinliği rekabetin temeli haline gelmiştir. Kuruluşların mevcut durumlarını bilmeden, Avrupa’daki rakipleri veya benzerleri arasındaki durumlarını değerlendirmeden, rekabet yetenekleri geliştirmeleri zordur. Çalışmamızın amacı; uluslararası methodolojileri kullanarak işletmenin inovasyon yetkinliğini değerlendirmek ve yol haritasını hazırlamaktır.
Hedef Kitle: AR-GE ve İNOVASYON çalışmaları yapan ve kendini geliştirmek isteyen;
· Firmaların ar-ge yöneticileri, firma sahipleri
· Ulusal ve uluslararası ar-ge ve inovasyon desteklerinden faydalanmak isteyen firmaların temsilcileri
· Firmaların inovasyon stratejileri noktasındaki karar vericileri
Yöntem: Aşağıdaki uluslararası yöntemler kullanılarak kuruluşların inovasyon yetenekleri ölçülecek ve ulusal ve uluslararası destekler ile inovasyon projelerinde neler yapabilecekleri raporlanacaktır.
1- TUBITAK TR-Acsess projesi kapsamında OXFORD İnnovation ANIMATE methodolojisi ile
a. Firma öz değerlendirmesini yapmak
b. İnovasyon basamakları yöntemi ile hangi aşamada olduğunu belirlemek
2- IMProve yöntemi ile
a. Firmanın Avrupa’daki sektörler içerisinde değişik sektörlerden yaklaşık 3000 firmanın katıldığı ve 5 boyutta (inovasyon stratejisi, sonuçları, süreci, kültür-organizasyonu ve faktörleri) inovasyon yetkinliği karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir.
b. İnternet üzerinden firmanın bizzat kendisinin gireceği bilgiler ile değerlendirmesi 100 sayfalık kuruluşa özel detaylı rapor ile alınacaktır.
Birinci Gün : İnovasyon ile İlgili Temel Kavramlar ve Devlet destekleri hakkında bilgilendirme ve inovasyon yetkinliği değerlendirme yönteminin tanıtılması aşağıdaki başlıklarda yapılacaktır.
· Yenilik (Inovasyon) ve AR-GE nedir?
· Ulusal ve uluslararası destekler ve destek methodolojileri
· İnovasyon yetkinliği değerlendirmenin önemi ve gerekçesi
· Özdeğerlendirme anketlerinin dağıtılması
İkinci Gün : Katılımcılar ile özdeğerlendirme anketleri değerlendirilecek ve IMProve yöntemi kullanılarak, değerlendirme yapılacaktır. raporu alınacaktır. Bu rapor; kuruluşun ar-ge ve inovasyon yönetimini, sektör ortalaması ve sektörün en iyileri ile karşılaştırmalı vermekte ve böylece hangi alanlarda gelişme yapılması gerektidiği görülmektedir.
Üçüncü Gün : Katılımcılar ile IMProve yöntemi kullanılarak değerlendirmeye devam edilecek ve değerlendirme raporu alınacaktır. Bu rapor; kuruluşun ar-ge ve inovasyon yönetimini, sektör ortalaması ve sektörün en iyileri ile karşılaştırmalı vermekte ve böylece hangi alanlarda gelişme yapılması gerektidiği görülmektedir. Bu raporun değerlendirmesi yapılarak gelişmeye açık alanlar tanımlanacaktır.
Katılımcıların kazanımları :
· İnovasyon (Yenilik) ve AR-GE kavramlarını ve hibeleri öğrenme
· İnovasyon yetkinliklerinin Avrupa’da kendi sektörleri veya 4000 den fazla katılımcı firma arasında nerde olduğunu, inovasyon şampiyonlarının neyi daha iyi yaptığını öğrenme
· Gelişmeye açık alanları öğrenme