Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ Bülten-23/ Ocak-Şubat-Mart 2024

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Bülteni

Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ Bülten-23/ Ocak-Şubat-Mart 2024

Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTENİ

Bülten-24/ Nisan-Mayıs-Haziran 2024

Geçmiş KURBAN bayramınızı kutlayarak,  Nisan-Mayıs-Haziran ayı ile dönem faaliyetlerimizin kısa özetiyle, İNOVASYON Yönetimi alanında yaşadığımız uluslararası ve ulusal gelişmeleri içeren Kurumsal İNOVASYON Yönetimi BÜLTEN ile sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Yaz dönemini de içeren sonrasındaki günler, uluslararası sosyo-politik ve ekonomik gelişmelerle şekillenecek. Bu gelişmelere ayak uydurmak için her şeyi yeni baştan düşünme zamanı.   Bu düşünme sürecinde hem kişisel hem de kurumsal çalışmalarınızda inovasyona yer ayırmalısınız.  Hepinize bu çalışmalarınızda başarılar diliyor, sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

ULUSLARARASI Kurumsal İnovasyon Yönetimi Alanında Gelişmeler

ISO TC 279 İnovasyon Yönetim Sistemi

Sekiz senedir devam eden çalışmalar ve uzun tartışmalar, yoğun müzakereler sonrası nihayet ISO-56001:2024 İnovasyon Yönetim Sistemi – Şartlar standartının yazımını tamamladık. Temmuz ayı içerisinde ülkelere son oylama için gönderilecek. Eylül-Ekim 2024 de yayınlanarak, sertifikasyon sürecine girmiş olacak. Sizler de kurumsal inovasyon yönetim sistemi kurmak şimdiden hazırlıklarınıza başlayabilirsiniz. Bu hazırlık için, ISO-56000 İnovasyon Yönetimi standart serilerini hazırladığımız 169 ülkenin katılımcılarından oluşan, çalışma gruplarıyla hazırladığımız standartları TSE’den satın alabilir, web sitemdeki (https://mujgancetin.com/satinal/iso-560002020-inovasyon-yonetimi-egitimi/) eğitimlerden faydalanabilir, youtube kanalıma (https://www.youtube.com/@mujgancetin4098) üye olarak, ücretsiz bilgilendirme videolarımdan faydalanabilir ve sisteminizi kurmak için size rehberlik edecek İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR kitabımından edinmek için bana mail atabilirsiniz.  Aşağıda çalışmalarını tamamladığımız yayınlanan uluslararası referans dokümanlarımızı veriyorum.
•    ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler ve Tanımlar-Türkçe
•    ISO 56002: 2019 İnovasyon Yönetim Sistemi— Kılavuz -Türkçe
•    ISO 56003:2019 İnovasyon Yönetiminde İşbirliği Yönetimi – Kılavuz- Türkçe

  •    ISO 56004:2019 İnovasyon yönetimi değerlendirme-kılavuz standart
  •    ISO 56005:2020 İnovasyon yönetiminde Fikri haklar yönetimi — Kılavuz
    •    ISO 56006: 2021 İnovasyon yönetiminde stratejik iş zekası — Kılavuz
    •    ISO 56007:2023 İnovasyon yönetiminde fikir yönetimi— kılavuz
  • ISO-56010: 2023 İnovasyon yönetiminde görsel örnekler

İnovasyon YETKİNLİKLERİ isimli yeni bir standartın yazımı için, ülkeler oylama yaptık ve yeni bir çalışma grubu kurarak standart yazımına başladık. Ülkemizden 3 üyemiz bu çalışma grubunda aktif görev alacak.  Böylece, işe alımlarınızda kişilik envanterlerine eklemeniz gereken yetkinliklerin ne olduğunu tanımlamış olacağız.

14-18 Ekim 2024 de ise PERU-Lima da 12 inci genel toplantı yapılacak. Bu toplantı öncesi yayınlanacak olan ISO-56001 şartlar standartının kutlanması ve duyurulaması amacıyla etkinlikler düzenlenecek. Bu toplantıda ilk defa İNOVASYON YETKİNLİĞİ grubu çalışmaya başlayacak.

 ULUSAL Kurumsal İnovasyon Yönetimi Alanında Gelişmeler

 

2021 yılında TSE ve Bilim Teknoloji Bakanlığı tarafından Uluslararası Katkıları nedeni ile ödüllendiren MTC139 İnovasyon Yönetimi Ayna komite olarak, 2 ayda bir gerçekleştirdiğimiz toplantılara 26 Haziran da yaparak, uluslararası ve ulusal gelişmeleri değerlendirmeye 2024 yılında da devam ettik.  Aramıza katılan yeni inovasyon profesyonelleri ve uzmanları ile tanıştık.  Böylece Türkiye delegesi eş-yazar olarak katılıyor, ülkemizin haklarını savunarak Dünya’daki inovasyon yönetimi alanında yerini almasını gururla sağlamaya çalışıyoruz. Bu toplantımızda da ulusal ve uluslararası çok önemli gelişmeleri değerlendirdik ve güzel haberleri ve çalışmaları paylaştık. Sizlere de özetlemek isterim.
1) ISO56001-İnovasyon Yönetim sistemi -şartlar standartı son çalışmalarını tamamladı ve bu yılın ekim aylarında bütün dünyada sertifikasyona esas standart olarak yayınlanacak. Ekim ayında PERU-LİMA da yapılacak toplantı ile bütün dünyada büyük lansmanlar ile tanıtılacak.
2) ISO-56003 İnovasyon yönetiminde İşbirliği yönetimi, ISO-56004 İnovasyon yönetimi değerleme, ISO-56005 İnovasyon Yönetiminde Fikri haklar yönetimi ve ISO-56006 İnovasyon yönetiminde startejik iş zekası standartlarını güzel türkçemize çeviridik ve ingilizcesi yaklaşık 90 EURO olan bu standartları artık 310 TL ye güzel türkçemiz ile Temmuz ayında edinebileceksiniz. Bu çalışma grubumuzda büyük emeği geçen Meral Yurdakul ve ekip üyelerine teşekkürlerimle… TSE tarafından yayınlanacak. ISO-56007 Fikir Yönetimi standartını tercüme etme çalışmalarımız devam ediyor.

3) Yeni bir çalışma grubu kurarak İNOVASYON YETKİNLİKLERİNİ tanımlama çalışmalarına başlayan ISO’ya 3 üyemiz (@ismail üstün, @berk doğan Merve Kutucu) delege olarak katıldı ve Ekim ayında çalışmalarına başlayarak artık hashtag#İnsanKaynakları bölümlerinin ihtiyacı olan yetkinliklere bir uluslararası doküman üretecekler…
4) TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş liderliğinde başladığımız #İnovasyonYöneticisi Meslek tanımı pilot sınavı tamamlandı ve yakın zamanda artık herkes kendine inovasyon yöneticisi diyemeyecek. T.C. Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı sertifikasyon almaları süreci başlayacak. Bu konuda youtube kanalımda da bir dizi VLOG yayınlıyorum. Abone olarak; soru, yorum ve beğenilerinizi paylaşır iseniz daha çok kişiye erişme şansımız olur.

5) Türkiye’de bir ilki başlatarak ISO56002 sertifikasyonuna hak kazanan kuruluşlar arasına TEI – TUSAŞ Engine Industries, Inc. ın girdiğini öğrendik. Kendilerini kutluyor ve #KurumsalİnovasyonYönetimi alanında örnek oldukları için alkışlıyoruz.

Katılımcı üyelerimiz evsahipliği ile Turkish Standards Institution den @sibel sag a İsmail Üstel Meral Yurdakul Dr.Hüsniye Fırat Mutlu Bektaş Ferda Demir Murat Haci Ahmet Feyzioğlu murat seyfi Onur Jane @berk dogan Sule Askin Emre Geçit Güven Karaöz e teşekkürlerimizle…

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Alanında Gerçekleştirdiklerimiz

ARGEMİP’in evsahipliğinde düzenlediğimiz etkinlikte İNOVASYON Yönetiminde uluslararası gelişmeleri anlattım. Böylece AR-GE Merkezlerinin sadece ar-ge çalışmalarının ötesine geçerek, sürdürülebilir kurumsal inovasyon yönetimi alanında yapmaları gerekenleri paylaştım.

HABİTAT’ın Kuşadası’nda kurduğu İSTASYON yeni nesil girişimcileri yetiştirmek için çok güzel eğitimler ve faaliyetler gerçekleştiriyor. Ben de KUŞADASI İSTASYON evsahipliğinde düzenlediğimiz etkinlikte YENİ NESİL İNOVASYON LİDERLERİ başlıklı konuşmam ile,  artık yeni dünyadaki yeni eğilimleri nasıl hayatımıza katmamız gerekeceğini anlattım. Böylece girişimcilerin, tek seferlik yenilikçi fikirleri hayata geçirmek için gayretlerine sürdürülebilir kurumsal inovasyon yönetimi alanında yapmaları gerekenlerin neler olduğunu paylaştım.

CİSCO Türkiye de başladığı, veri bilimi ve siber güvenlik uzmanları yetiştirmek için ücretsiz eğitim hareketi yeni LEARN-A-THON programı tanıtımında CİSCO’nun evsahipliğinde düzenlediğimiz etkinlikte SOSYAL İNOVASYON anlattım. Böylece inovasyonun sadece para kazanmak için yapılacak bir şey olmadığını, sosyal problemlere de çözüm için yenilikçi çalışmalar yapmamız gerektiğini paylaştım.

İnovasyon Yönetimi alanında uluslararası çalışmalara katılımın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, sürekli karşı karşıya kaldığım soruları derleyerek, sosyal medya hesaplarımda bilgi paylaşımına başladım. Bu sorularımda ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı içerisindeki #İnovasyon, #değer, #iyileştirme, #geliştirme, #arge tanımları yanında, neden artık OSLO kılavuzunu kullanmamamız gerektiğini anlattım. SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için LİNKEDIN hesabımdan (https://www.linkedin.com/in/m%C3%BCjgan-%C3%A7etin-31975b9/) okumanızı öneririm.

Bu ve benzeri bir çok sorunuza da cevap bulabilceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://mujgancetin.com/satinal/iso-560002020-inovasyon-yonetimi-egitimi/ ) de veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilir, youtube kanalıma https://www.youtube.com/@mujgancetin4098 üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

SSS 1.1: Neden #İNOVASYONYÖNETİMİNDE #ISO56000 #İnovasyon Yönetimi standartlar serisini kullanmalıyız?

SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisi ilk sorusunu da ‘Neden #İnovasyonYönetimi denince ilk akla gelen #OSLO kılavuzu yerine #ISO56000 serisi İNOVASYON YÖNETİMİ dokümanlarını referans almalıyız?’ sorusuna ayırdım.

OECD nin OSLO Kılavuzu adı ile 2005 yılında yayınlandığı doküman, OECD ülkeleri tarafından İNOVASYON terminolojisi için referans doküman olarak kullanılmaya başladı. 2014 yılı itibari ile ise, ISO 279 numaralı bir çalışma grubu kurarak, benim de Türkiye Delegesi olarak aralarında 8 yıldır yer aldığım, 169 ülkenin İnovasyon yönetimi alanında akademisyen ve uzmanları ile İNOVASYON YÖNETİMİ alanında uluslararası referans dokümanları yazmaya başladı. Sadece ISO üyesi ülkelerin katılabildiği ve çalışma grubuna ise, OECD, WTO, UNIDO, WPO gibi 14 uluslararası STK gözlemci üye olarak katılmaya başladı. 2020 yılında yayınlanan ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı ile ‘İnovasyon, ar-ge, iyileştirme, geliştirme, yaratıcılık, inovasyon yönetimi, inovasyon stratejisi, inovasyon süreci, inovasyon yönetim sistemi vb’ bir çok terim tanımlanmış oldu. OSLO Kılavuzu artık kullanım dışına alındı ve yeni referans bu standart olarak kabul edildi. Bu sonbahar 2024 revizyonu yayınlanacak birçok yeni terim ve gelişme dokümanlara girecek.

Lütfen unutmayın, artık OSLO kılavuzu ‘out of date’ diye de özetleyebileceğimiz bir şekilde eski doküman haline dönüştü. İNOVASYON çalışmalarınızda artık güzel Türkçemize de çevirdiğimiz ISO-56000:2020 standartını TSE den satın alıp kullanabilirsiniz.  Bu konudaki eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/dRuSg_nN ) de satın alabilirsiniz.

Şimdi sıra geldi, farkları sıralamaya;
1-     İnovasyon tanımında OSLO Kılavuzu sadece ÜRÜN-SÜREÇ yeniliğini ve önemli ölçüde farklılığını vurgular iken, ISO-56000:2020 de İnovasyon ‘ DEĞERİ gerçekleştiren veya YENİDEN YAPILANDIRAN, yeni ve değiştirilmiş UNSUR/VARLIK’ (Ürün, Hizmet, Süreç, İş Modeli, Organizasyon, Sosyal) olarak tanımlayarak, DEĞERİ gerçekleştirmeye odaklanır iken, yenilik yapacağınız unsurun kapsamını genişletiyoruz. Artık sadece ürün-süreç inovasyonu yaparak değer gerçekleştirmeniz gerekmiyor. Hizmet, iş modeli, organizasyonel ve sosyal inovasyon da yaparak finansal veya sosyal DEĞERİ GERÇEKLEŞTİREBİLİRSİNİZ.
2-     Değişiklik ve yenilik ilişkisi de OSLO Kılavuzunda, mevcut durumu iyileştirme veya radikal değiştirme çabasına odaklanmıştır. Oysa ki, ISO-56000:2020 de değeri gerçekleştirmeye odaklanma yanında her değişikliğin İNOVASYON içermediğini vurgularız. Bu sebeple, İYİLEŞTİRME, GELİŞTİRME ve İNOVASYON farkını açıklarız. Bir sonraki paylaşımımda bu farkları sizlerle paylaşmayı planlıyorum.
3-     Ölçme ve değerlendirme konusundaki temel fark ise şudur. OSLO kılavuzu öneriler sunar. Halbuki ISO İnovasyon yönetimi standartlarında, yönetimin temel unsuru ölçme ve değerlendirmenin önemi baz alınarak bu konuda ISO-56008 standartı hazırlanmaya başlanmıştır ve bu sonbaharda sizlere çok sayıda ölçüt ve gösterge ile emeklerinizi gitmek istediğiniz amaca uygun nasıl ölçebileceğinizi bulacaksınız.
4-     OSLO kılavuzu ÇIKTI ya odaklanmış iken, ISO-56000:2020 hem çıktıya hem sürece odaklanmıştır. Amaç, değerin gerçekleşmesi olduğu için, bu amacı gerçekleştirecek çok disiplinli çalışmalar süreçlerinizin etkin yönetilmesine odaklanır. Böylece, İNOVASYON sadece zihni sinir çalışanlarınızın veya start-uplardan gelen uçuk-kaçık-farklı fikirlerine bağlı kalmaz. İş amacınıza hizmet edecek şekilde fırsatların ölçüp değerlendirilerek, sizleri bu amaca götürecek inovasyon çalışmalarınızı yönetebileceğiniz sistematik adımları tasarlayabilir ve yönetebilirsiniz.

Lütfen artık OSLO kılavuzu kullanmayın. İNOVASYON çalışmalarınızda ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartını TSE den satın alıp kullanabilirsiniz.

OECD nin OSLO Kılavuzu adı ile 2005 yılında yayınlandığını ve 2020 yılında yayınlanan ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı ile OSLO Kılavuzunun kullanım dışına alındığını ve yeni referansın bu standart olarak kabul edildiğini anlatmıştım.  Şimdi ise Kurumsal İnovasyon Yönetimi alanında kullanabileceğiniz standartlar hakkında bilgi paylaşacağım. Bu standartların Türkçelerini çok daha ucuza (130 TL + KDV) temin edebileceğiniz gibi ingilizce orjinallerini de 80-94 Euro’ya satın alabilirsiniz…
•       ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler ve Tanımlar-Türkçe
•       ISO 56002: 2019 İnovasyon Yönetim Sistemi— Kılavuz -Türkçe
•       ISO 56003:2019 İnovasyon Yönetiminde İşbirliği Yönetimi – Kılavuz- Türkçe ISO/TR
•       ISO-56004:2019 İnovasyon Yönetimi değerlendirme – Kılavuz
•       ISO 56005: 2020 İnovasyon Yönetiminde Fikri Haklar Yönetimi – Kılavuz
•       ISO 56006: 2021 İnovasyon Yönetiminde stratejik iş zekası – Kılavuz
•       ISO 56007: 2023 İnovasyon yönetiminde – fikir yönetimi – Kılavuz
•       ISO-56010: 2023 İnovasyon yönetiminde görsel örnekler

Bu sonbaharda ise aşağıdaki standartlar yayınlanacak ve #KurumsalİnovasyonYönetimi alanında sertifikasayon süreci bütün Dünya’da başlayacak. Bilginiz olsun.
•       ISO 56001 Innovation Management System – Requirements
•       ISO 56008 tools and methods for innovation operation measurements — Guidance

Lütfen unutmayın, artık OSLO kılavuzu ‘out of date’ diye de özetleyebileceğimiz bir şekilde eski doküman haline dönüştü. İNOVASYON çalışmalarınızda artık güzel Türkçemize de çevirdiğimiz ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartını TSE den satın alıp kullanabilirsiniz.

SSS 2 : İyileştirme, geliştirme, AR-GE ve İNOVASYON Nedir?

ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı içerisindeki #İnovasyon, #değer tanımlarını vereceğim. Önce İNOVASYON terimini tanımlayalım: İnovasyon; finansal veya sosyal değerin gerçekleştiği veya yeniden dağıtıldığı-paylaştırıldığı yeni veya değiştirilmiş unsurdur. Bu yeni unsur; ürün, hizmet, süreç, model, yöntem vb olabilir. Yenilik ve değer; ilgili tarafların algılamasına bağlıdır. Değeri önemli kılan, ifade edilen veya edilmeyen ihtiyaçların karşılanmasıdır.

Bu tanımda öne çıkan ve bir yeniliği İNOVASYON haline getiren DEĞER kavramı çok önemlidir. DEĞER kullanılan kaynaklarla ilgili olarak ihtiyaçların ve beklentilerin karşılanmasından elde edilen kazançlar (maddi yada maddi olmayan kazançlar…) gelirler, tasarruflar, üretkenlik, sürdürülebilirlik, memnuniyet, güçlendirme, katılım, deneyim, güvendir.

Değer, kuruluş ve ilgili taraflar ile ilgilidir ve onların algısına göre belirlenir. Değer, finansal veya finansal olmayan (SOSYAL) değer olabilir. Değer yaratılabilir, gerçekleştirilebilir, elde edilebilir, yeniden dağıtılabilir, paylaşılabilir, kaybedilebilir veya yok edilebilir. Değerin gerçekleştirilmesi veya yeniden dağıtılması farklı düzeylerde bireysel, organizasyonel veya toplumsal olarak gerçekleşebilir. Olumlu veya olumsuz değer, ilgili taraflarca belirlenir. Bir inovasyonun değeri, farklı kullanıcı kategorileri tarafından veya belirli bir değer zinciri veya ağındaki üreticiler, dağıtıcılar ve tüketiciler tarafından farklı şekilde algılanabilir.

Bir unsurun/varlığın değeri genellikle takas edilebileceği diğer varlıkların miktarı ile belirlenir. “Değer” kelimesi bazen ölçümden elde edilen çıktı gibi bir (sayısal) veri birimini ifade eder ve “değerler” bazen davranış ilkelerini veya standartlarını ifade eder, yani kültür kavramına dahil edilir.

Bir inovasyonun değerini belirlerken, faydalarının benimsenmesi ile ilişkili maliyetlerin yanı sıra alternatif ürünlerin, hizmetlerin, süreçlerin, modellerin, yöntemlerin vb. değeri dikkate alınır.

Değer ister ifade edilmiş ister örtük olsun ihtiyaçların ve beklentilerin karşılanması ile ilgilidir.

Bir inovasyonun değeri, ihtiyaçlar ve beklentiler belirlenip yerine getirildikçe genellikle belirsizlikten gerçekleştirmeye doğru zaman içinde değişir.

Değerin gerçekleştirilmesi, kuruluşların nihai amacı, istenen etkisi ve mantığıdır.

Araştırma, yeni bilginin elde edilmesini amaçlayan teorik, sistematik deneysel ve inceleme çalışmalarını kapsar. Araştırma, inovasyon sürecinin farklı aşamalarında girdi sağlayabilmekle birlikte bir koşul değildir, Temel Araştırma, Uygulamalı Araştırma, Deneysel Araştırma gibi alt çalışamaları içerir.

İyileştirme: İyileştirme var olan bir ürünün veya sürecin performansının gelişmesi ile ilgilidir. Gerek inovasyon gerek iyileştirme ortaya bir değer çıkarır ve her ikisi de değişim içerir. İyileştirme, mevcut bir varlığın değişimi ile sınırlıdır. İnovasyon aynı zamanda daha önce mevcut olmayan yepyeni bir unsurun/varlığın ortaya konmasını da içerebilir. Mevcut yaklaşımları, bilinen yöntemleri ve çözümleri kullanarak sağlanan iyileştirmeler genellikle inovasyonla sonuçlanmazlar. Sadece verimlilik hassasiyeti ile mevcut unsuru, mevcut yaklaşım, yöntem, teknoloji ve çözümlerle daha iyi hale getirmektir.

Geliştirme, araştırma ve pratik deneyimlerden kazanılmış olan mevcut bilgiden yararlanarak bir varlığın belirli özelliklerini dönüştürmek için yapılan sistematik faaliyetleri içerir. Belirlenmiş gerekliliklere dayanarak ve operasyonel süreçler kullanılarak yeni veya mevcut ürünlerin, hizmetlerin, süreçlerin, modellerin, yöntemlerin vb. evrilmesi demektir. Geliştirme süreçleri inovasyonla sonuçlanabilir fakat sıklıkla mevcut kullanıcıların memnuniyeti için mevcut sunumların aşamalı olarak geliştirilmesi gibi destekleyici inovasyon için optimize edilmiş olup bununla sınırlıdır. İnovasyon süreçlerine, tanımlanmış veya tanımlanmamış ihtiyaçları ve beklentileri olan yeni kullanıcılara, yeni ve önemli ölçüde farklı teklifleri sunmak için mevcut geliştirme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla sıklıkla ihtiyaç duyulur.

 İnovasyon ; unsurun/varlığın, teknolojinin ve yöntemin en az biri yeni olmak zorundadır. Risk katsayısı yüksektir, büyük belirsizlik koşulları altında gerçekleştirilir. İnovasyon çıktısı ürün ise, fikri hakları şansınız var demektir.

Bu tanımlardan AR-GE Merkezlerindeki her çalışmanın inovasyon ile sonuçlanmadığını görmüşsündür. KAIZEN çalışmalarını inovasyon olarak değerlendirebilir miyiz? Mevcut ürününüze, mevcut yaklaşımlarla mevcut teknolojileri ilave ettiğiniz arge projeleri inovasyon mudur?

Yaratıcılık orijinal bir varlığın hayal edilmesi-tasarlanması-akla getirilmesi yeteneğidir, örneğin bir fikir, bir kavram veya bir soruna çözüm ortaya koymak gibi. Bu tanımdan da gördüğünüz gibi yaratıcılık sadece yetenektir. Yaratıcılık genel olarak inovasyon faaliyetlerinin, girişimlerinin ve süreçlerinin bir parçasıdır ve bunları destekler. Yaratıcılık, inovasyon faaliyetlerini destekleyen bir kültürün de önemli özelliklerinden biridir. Bununla beraber, inovasyon yapmayı başarmak için sadece yaratıcılık yeterli olmayıp, bazı diğer yetenekler ve süreçlerle desteklenmesine gerek vardır, örneğin geçerli kılma-doğrulama, geliştirme ve yayılma gibi.

Buluş yeni olmakla karakterize edilir. Buluş, daha önceden var olmayan bir şeyin ortaya konmasıyla ve sadece yeni olmasıyla sınırlı iken, inovasyon, örneğin bir ürün, hizmet, süreç, model, yöntem veya bunların bileşimi gibi yeni veya değiştirilmiş bir unsur/varlık olabilir. İnovasyon bir değer gerçekleştirmelidir ki bu, bir buluş için gerekli değildir. Bir buluş gelişebilir ve inovasyona dönüşebilir, fakat inovasyon her zaman bir buluş içermek zorunda değildir.

O halde #inovasyon yaratıcılık değildir. Buluşa dayalı olmak zorunda değildir.#Yaratıcılık yetkinliğinin geliştirilmesi ile yenilikçi fikirlerin değere dönüştürülmesini gerektirir.

 

SSS 3: İnovasyon projelerinin ar-ge projelerinden farkı nedir?
#inovasyon proje yönetimi neden #arge proje yönetiminden farklıdır sorusunun cevabını anlatacağım. AR-GE projeleri 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve yönetmelikler gereği devlet desteklerinden faydalanılması için AR-GE Merkezi içerisinde çalışan uzman mühendis, teknisyen vb kişiler tarafından gerçekleştirilir. Halbuki bir kuruluşun tüm bölümlerinde, birimler ve süreçler içinde ve bunlar arasında iş birliği içinde, örneğin strateji, satış, pazarlama, eğitim, araştırma ve geliştirme, satın alma, hizmetler, destek ve diğer operasyonel faaliyetlerde İNOVASYON projeleri yapılabilir.  Ayrıca, tedarikçiler, yükleniciler, distribütörler, ortaklar, kullanıcılar, müşteriler ve kamu otoriteleri dâhil olmak üzere bir değer zinciri, ağ veya ekosistemdeki kuruluşlar genelinde işbirliği içerisinde gerçekleştirilir. Bu fark çok disiplinli, çok katılımlı, çok yerleşkeli, bölümlü bir proje ekibini yönetmeyi gerektirir.

Bir AR-GE projesi sadece iyileştirme, geliştirme ve yeni ürün için araştırma ve geliştirme faaliyetlerini kapsar iken, bir İNOVASYON projesi ise, araştırma, tasarım, üretim, dağıtım, pazarlama, destek, bakım, geri çekme ve geri dönüşüm dâhil olmak üzere bir ürün veya hizmetin tüm yaşam döngüsü evrelerinde hayata geçirilebilir ve değer gerçekleştirme süreçlerinin tüm bileşenlerinde, (örneğin, değer önermesi, kullanıcı deneyimi, iş ortakları ile ilişkiler, gelir modeli ve maliyet yapısı) meydana gelebilir. Bu fark bize, herkese yenilikçi fikirleri her aşamada hayata geçirme sorumluluğu verir. Dolayısı ile sadece düşünmek ve yenilikçi fikirler önermek için ar-ge personeline eğitimler vermeyi yetersiz kılar. Tüm çalışanların yenilikçi fikir üretme tekniklerini bilmesi ve inovasyon kültürünün bütün kuruluşta yaygın olarak uygulanmasını gerektirir.

AR-GE Projesi, disiplinli ve sistematik süreçler ile gerçekleştirilen, hedef ürün çıktısı odaklı, fikri hakları korunabilecek bir bilgi de üreten ve net tanımlı proje planı ile yönetilen bir proje iken, İNOVASYON projesi ise, hedef kitlesindeki sosyal veya finansal değere odaklanan, deneysel, çoğunlukla kaotik süreçlerden oluşan, buluşa dayanmak zorunda olmayan, ancak planlı olarak yönetilen bir projedir.

AR-GE Projelerinin ticarileşme tarihi arge kanunu ve kuruluş stratejisi gereği hazırlanan fizibiliteye göre NET biçimde tanımlı iken, İNOVASYON projesinde ise, ticarileştirme tarihi ancak tahmin edilebilir, planlanabilir ancak netleştirilemez.

AR-GE Projelerinin finansal kaynakları ve bütçesi ve gelir beklentisi mevzuat gereği teşvik ve destek alabilmesi için net tanımlı iken, İNOVASYON projesinde ise, bütçe ancak tahmin edilebilir, planlanabilir ancak netleştirilemez.

AR-GE projelerinde belirsizlik riski mümkün olduğu kadar az tutmaya çalışılır iken, İNOVASYON projelerinde risk yönetimini zorunlu kılacak büyük riskler mevcuttur. Siz belirsizliği nasıl yönetiyorsunuz?

Bütün bu farklar, bildiğimiz proje yönetimi tekniklerinin ötesinde yenilikçi metodlarla inovasyon projelerini yönetmemiz gerektiğini gösterir. Sizler İnovasyon projelerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Kullandığınız yenilikçi yaklaşımlar nelerdir?

SSS 4: İnovasyon çeşitleri nelerdir?
SIK SORULAN SORULAR (SSS) serisi içerisinde İNOVASYON tanımında sadece ÜRÜN ve HİZMET de yapılmayacağını açıklamıştım. Bugün ise diğer çeşitler nelerdir sorusunun cevabını anlatacağım. İlk defa bu paylaşımım ile karşılaşanlar için, SSS serisinde paylaştığım bilgileri bir sıradan takip edebilmek için SSS-1.1, SSS-1.2, SSS-1.3, SSS-2.1, SSS-2.2 ve SSS-3.1 SSS-3.2 paylaşımımı okumanızı öneririm. Şimdi sıra geldi, çeşitlerini anlatmaya;
a)      Ürün inovasyonu: Ürün grubu içinde yeni model veya ek özellik ilave etmek veya kalitesini geliştirmek için arttırımsal inovasyon yapılan veya tamamen yepyeni bir teknolojiyi içeren bir ürün – ürün grubu ile yepyeni bir pazara yönelik yeni ürünleri içerir.
b)     Hizmet inovasyonu: Mevcut hizmetleri geliştiren veya tamamen yepyeni bir pazara veya hedef kitleye yepyeni bir hizmeti içerir. Çoğunlukla teknoloji entegrasyonu ile hizmet sunumunu kolaylaştırır veya yepyeni bir hizmet sunumu olabilir.
c)      Süreç inovasyonu : Mevcut iş süreçlerimizi yepyeni teknolojiler ile radikal şekilde geliştiren veya tamamen yepyeni bir süreci tasarlamayı içerir.
d)     Organizasyonel inovasyon : Mevcut örgütlenme yapısını tamamen yepyeni bir yapılanma ile yeniden örgütlenmeyi içerir.
e)     İş modeli inovasyonu: Hedef kitleye erişimde yepyeni bir iş modeli ile değer önerisi sunmayı içerir.
f)       Sosyal inovasyon: Tamamen sosyal fayda üretmeye odaklanmış bir inovasyondur. Daha önce sosyal sorumluluk olarak adlandırılan faaliyetler yenilikçi bir alanda ticari kaygılardan uzak, sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanır.
g)      Tutumlu inovasyon: Bu inovasyon çeşidi ağırlıklı olarak az yatırım ile gelişmemiş bölgelerde yenilikçi çalışmaları içerir.
h) Bütünsel inovasyon: Ürün, hizmet, süreç, iş modeli, sosyal vb inovasyon çeşitlerini birlikte içeren inovasyon çeşidir.
Bu çeşitlere pazarlama inovasyonu, platform inovasyonu vb gibi çeşitleri de ilave eden yazarlar olmakla birlikte, ben özellikle inovasyon çeşitlerinde sadece bunları tanıtıyorum. Özellikle pazarlama inovasyonu adı altında şekilsel, ambalaj vb değişikliklerini, promosyon, sosyal medya uygulamalarını inovasyon kabul etmiyorum.

SSS-5 : İnovasyon dozu nedir?

Öncelikle arttırımsal-Aşamalı inovasyon dozunu anlatmak istiyorum. Maliyeti azaltmak, verimliliği arttırmak ve ürünü yeniden konumlandırmak için yapılır. Yeni pazarları hedeflemez. Mevcut pazarlardaki yayılımı arttırmak hedeflenmektedir. Ağırlıklı olarak süreç inovasyonu üzerinde yapılır. Sadece rakiplerde olan veya bir miktar olmayan küçük yeni fonksiyonların veya özelliğin veya performansın eklenmesi şeklinde gerçekleşir. Ürünün-hizmetin yaşam eğrisini uzatmak, sürdürmek amacıyla yapılır. Daha az risklidir. Kural yıkmaz, değiştirmez. Bilinen pazarda, bilinen kurallara uygun şekilde sürdürülür.  Cep telefonların başlangıçta sürekli küçülen, şimdilerde de büyüyen ebatlarını örnek verebiliriz.

Şimdi de radikal (breakthrough innovation) inovasyonu tanımlayacağım. Yüksek derecede değişim-dönüşüm ile yenilik yapmayı radikal inovasyon diye tanımlıyoruz. Değişikliğin-dönüşümün etkisi büyüktür. Radikal inovasyon, arttırımsal inovasyon sürecinin diğer ucundadır.

Yıkıcı yenilik (Disruptive innovation) dediğimiz zaman ise; yıkım, kullanıcıların veya müşterilerin önemli bir kısmı tarafından yenilik kabul edildiğinde ortaya çıkar. Yıkıcı yenilikler, yeni kullanıcılara hitap ederek ve yeni iş ve değer gerçekleştirme modelleri kullanarak yeni pazarlar ve değer ağları oluşturabilir. Yıkıcı yenilikler başlangıçta daha düşük performansa sahip daha basit tekliflerdir ve genellikle daha düşük maliyetlidir, daha az kaynak gerektirir ve daha düşük maliyetle sunulur.

Taşınabilir DC ler radikal yenilik için örnek olur iken, digital müzik akışı (Spotify vb) ise yıkıcı bir yeniliktir.

Bu ve benzeri birçok sorunuza, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/dRuSg_nN ) veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alarak da cevap bulabilirsiniz . Ya da youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

Bu seriye, ülkemizdeki yıkıcı veya radikal inovasyon dozunda bir örnek ile bana katılır iseniz çok sevinirim. Örneğin kahve makineleri yıkıcı mı, radikal mı inovasyon dozundadır?

SSS 6.1 : İnovasyon Yönetimi, İnovasyon Stratejisi, İnovasyon sürecinin anlamları nelerdir?

Yönetim faaliyeti, amaçlara ulaşmak için stratejiler, politikalar ve amaçlar ve süreçler oluşturmayı içerir. Yönetim sistemi   (management system) ise bir kuruluşun stratejilerini, politikalarını ve amaçlarını belirlemesi ve bu amaçlara ulaşma süreçlerini gerçekleştirmesi için birbiriyle ilişkili veya etkileşim halindeki öğeler kümesidir. (Kalite Yönetim sistemi gibi)

inovasyon yönetim sistemi (innovation management system) ise kuruluşun genel veya bütünleşik yönetim sisteminin parçasıdır. Fırsatları daha hızlı yakalayabilir, baş edilmesi gereken zorluklara daha hızlı tepki verebilir ve ilgili riskleri yönetebilir ve daha muhtemel olarak etkili eylemler yaparak sürdürülebilir başarıya ulaşabilir. Bir sistem olarak inovasyon faaliyetlerini yönetmenin nedenleri:
a)      kuruluşun stratejik yönüne göre en önemli ve en yararlı inovasyon faaliyetlerine odaklanmasına rehberlik etmek;
b)     üst yönetimin vizyon oluşturmasını ve kaynak kullanımını optimize etmesini mümkün kılmak;
c)      inovasyon faaliyetlerinin kaynak tahsisibib sağlanmasına ve kuruluşun stratejik yönüyle uyum içinde olduğundan emin olunmasına olanak verir.
a)      Umut veren fırsat alanlarına ve inovasyonlara doğru evrilmeye uyum sağlayabildiğinden emin olunması için bir yönetim sistemi sunar.
b)     inovasyon faaliyetlerini destekleyen bir kültürün teşvik edilmesi ve kaynak sağlamak dâhil, uygun koşulların yaratılmasına olanak sağlar.
c)      inovasyon yapanların ve inovasyon girişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması, örneğin kuruluş içinde inovasyon faaliyetleri olması için süreçlerin yürütülmesi ve destek sağlanması için kuralları tanımlar.
d)      inovasyon faaliyetlerinin tanımlanmış veya tanımlanmamış ihtiyaç ve beklentilerin anlaşılmasına dayandığından emin olunarak, akıllıca yönetimi içerir.

İnovasyon yönetimi bir kuruluşun genel yönetim faaliyetlerinin bütünleşik bir parçasıdır. İnovasyon politikaları, amaçları ve stratejileri kuruluşun stratejik yönünün bir parçası olur ve bunu mümkün kılar. Etkili ve verimli bir inovasyon yönetim sistemi kalite, çevre, İSG, BGYS vb gibi yönetim sistemleriniz ile entegre olarak çalışır.

inovasyon süreci fikir yönetimi süreci değildir. Sadece zihni sinir fikir üretmekle başlamaz. Genellikle değerin gerçekleştirilmesi için planlanır ve kontrollü koşullar altında yürütülür. İnovasyon süreçleri, inovasyonla ulaşılmak istenilen sonuçların elde edilmesindeki belirsizliği yönetmek için tasarlanmıştır. İnovasyon süreçleri inovasyon ile sonuçlanmaz. Çeşitli inovasyon faaliyetlerinden oluşur.

İnovasyon süreçleri fırsatların belirlenmesi ile başlar, bu fırsatlara cevap verecek şekilde fikir ve kavramların oluşturulması ile devam eder ve doğrulanması, çözümlerin geliştirilmesi ve değerin gerçekleştirilmesi ile sonuçlanır.

İnovasyon süreçleri, kuruluşun içinde veya iş birliğine dayalı inovasyon ekosistemleri içerisinde farklı kuruluşlar (açık inovasyon vb) çapında uygulanabilir.

İnovasyon süreçleri, inovasyonlara ulaşmak amacıyla doğrusal olmayan bir sırada yinelemeli olarak yürütülen, bir dizi birbiriyle ilişkili veya etkileşimli faaliyetlerden oluşur.

İnovasyon süreçleri kuruluş içinde var olan süreçlerden bağımsız veya tamamen veya kısmen bağlantılı olabilir (ürün geliştirme süreçleri ve satış süreçleri gibi).

İnovasyon süreçlerinin ilgili diğer iç ve dış süreçlerle bağlantılı olabilir, ortaklık süreçleri, satın alma ve birleşme süreçleri, iş birliği süreçleri, araştırma ve geliştirme süreçleri ve fikri mülkiyet hakları yönetim süreçleri gibi. Kuruluş içinde veya farklı ilgili tarafların bir araya geldiği kuruluşlar arasında yürütülebilir.

İnovasyon süreçleri, kararların doğrulanmış bilgi ve gerçekliklerden ziyade varsayımlara dayananır. Belirsizliklerin tanımlanması ve denenmesi için tasarlanır. Belirsizlikler, inovasyonun türüne göre piyasalar, düzenlemeler, teknoloji, organizasyonel ve kaynak belirsizlikleri gibi farklı alanlarda var olabilir.

Sonuç olarak, inovasyon süreçleri risk almayı ve girişimlerin devam etmemesini de içerir. Kabul edilebilir risk alma düzeyi inovasyon yapabilmek için var olan niyete ve hedeflenen inovasyon türlerine bağlıdır. Radikal ve yıkıcı inovasyon türleri genellikle yüksek düzeyde risk barındırırlar. İnovasyon ile ilgili başarısızlık ve riske karşı tolerans düzeyi kurumsal kültüre bağlıdır.

Bu ve benzeri birçok sorunuza da cevap bulabileceğiniz, eğitimimi web sitemden (https://lnkd.in/dRuSg_nN ) de veya İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR isimli kitabımı satın alabilirsiniz. Ya da youtube kanalıma https://lnkd.in/dGjDP-XG üye olabilir, ücretsiz bilgilendirme videolarını izleyebilirsiniz.

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Yayınlar / Eserler

İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR

2014 yılından bu yana uluslararası çalışmalara katılarak hazırladığımız ve yayınlanan 6 adet inovasyon yönetimi referans dokümanlarını içeren REHBER kitabımı sizlere tanıtmak isterim.Birinci baskısı tükenmekte olan kitabımda siz de İNOVASYON başarılarını Dünya ile paylaşmak isterseniz İKİNCİ BASKI için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Sizlerde ‘Neden #İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR kitabını almalıyım?’ diye düşünüyor iseniz, işte size 5 sebep.
1- Dünya Gazetesi Başyazarı HAKAN GÜLDAĞ’ın 13 Mayıs 22 de EKONOMİ KİTAPLIĞINDA tanıtım yazısında CESARET VEREN BİR KİTAP OLARAK yorumlanmış ve değerlendirilmiştir.
2-Kitabın yazarı olarak, ülkemizde inovasyon yönetim sisteminin gelişmesi için 2020 yılından bu yana Ayna Komite Başkanı olarak çok sayıda faaliyete liderlik ediyorum. Dünyada bir ilk olan endüstriyel sektörde inovasyon yönetim sistemi sertifikasını ülkemizden bir kuruluş SOCAR Türkiye aldı. Belki sizde sektörel ilkler arasına girebilirsiniz.
3-ISO-56000 İnovasyon Yönetim sistemi standarlar serilerinin eşyazarıyım. Bu yıl ulusal ve uluslararası alanda UNDP, OECD, WİPO, ISO nun da katılımı ile çok sayıda tanıtım ve bilinirlik çalışması başlayacak.
4-Kitabımda ülkemizde inovasyon yönetimi alanında başarılı 3 kuruluşun (Floteks Automotive, Arcelik-LG ve Koza Yönetim) başarı hikayesi bizzat kendileri tarafından paylaşılıyor. Kitapta okuyucular kullanabilecekleri 46 dan fazla İnovasyon metod ve tekniği yanında, 3 Adet geliştirdiğim İnovasyon metodu detaylı olarak yer almaktadır. Kitap, İnovasyon hakkında 180 den fazla kitap ve 400 den fazla güncel kaynağı referans olarak kullanmakta, dünyada İnovasyon alanında gelinen son aşamayı göstermektedir.
5-Kitabımın telif gelirlerini 2016 yılında başladığım bir sosyal inovasyon projesi olan Bilim Kızı Projesine (bilimkizi.org) bağışlayarak, Temel bilimler alanında LİSANS ve Yaşam Bilimleri alanında YÜKSEK LİSANS eğitimi alan kız öğrencilere BURS, MENTORLUK ve ETKİNLİK destekleri vermekteyiz. Böylece sizlerde sürdürülebilirlik hedeflerinize ulaşmak için Bilim Kızı projesine destek vermiş olabileceksiniz.

İnovasyon ile Değer Katanlar

Telif gelirini Bilim Kızı projemize bağışladığım dünyanın ilk Kurumsal İNOVASYON Yönetim Sistemi rehberi olan İNOVASYON ile DEĞER KATANLAR için İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ REHBER KİTAP 13 Mayıs 2022 de Dünya Gazetesinin EKONOMİ Kitaplığı ekinde Genel yayın yönetmeni ve yazar Hakan Güldağ ‘ın objektif ÖVGÜ dolu sözler ile yayınlandı. İnovasyon İle Değer Katanlar kitabımı titiz ve derin yaklaşımı ile değerlendirmiş. Çok sevindim. Böyle önemli bir ekonomi gazetesinin önemli bir gazeticisi ve genel yayın yönetmeninin objektif değerlendirmesi benim için çok önemli bir motivasyon kaynağı oldu. İlk baskısını kitapevlerinden erişemeyeceğiniz kitabımı alarak; hem Bilim Kızı projesine destek olmak, hem de SÜRDÜRÜLEBİLİR bir şekilde KURUMSAL İNOVASYON YÖNETİM SİSTEMİ kurmak isteyenler web sitemden bana erişebilirler.

Kurumsal İnovasyon Yönetim Sistemi kurmak istiyor musunuz? Yenilikçi ürün ve hizmetin sunduğu değerin sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Başarılı inovasyon yönetimi örnekleri dendiği zaman yabancı kuruluşlara övgüler düzen kitapları okumaktan yoruldunuz mu?

‘Ülkemizde hiç inovasyon başarısı yok !’ diye mi düşünüyorsunuz? Yıllarca büyük emeklerle hayata geçirdiğiniz inovasyon başarılarınızın bir kitapta iş ve akademik dünyaya referans olmasını ister misiniz?

Bu sorulara cevaplar bulabileceğiniz  İnovasyon ile Değer Katanlar isimli kitabımı satın almak için iletişim bilgilerimden bana mail atmanız yeterli…

Kitabı kurumsal olarak satın alarak çalışanlarınızla rehber kitap eşliğinde inovasyon yönetimi çalışmalarınızı kurabilirsiniz. Aynı zamanda ülkemizin başarı örneklerini de okuyabilirsiniz ve Bilim Kızı projesine katkı sağlamış olursunuz.

Dünya Gazetesi İnovasyon İle DEĞER KATANLAR

Hakan Güldağ köşesinde kitabımı titiz ve derin yaklaşımı ile değerlendirmiş. Teşekkürlerimle; öne çıkardığı konuları sizlerle de paylaşayım istedim.

  •      İnovasyon bir maratondur. Uzun solukluluk ve dayanılıklılık gerektirir. Tek bir başarılı sonuç elde edebilmeniz için binlerce deneyi çöpe atmayı göze alabilmelisiniz. Çözmek istediğiniz problem; hedef sektörünüz ile sinir sisteminiz arasında yaşanan bir mücadeledir. Bu mücadeleye nefesinizin yetmesi gerekir. Bunu bilerek yola hazırlıklı çıkmalısınız.
    ·      Doğa hızı sevmez. İnovasyon ile dönüşüm sağlamak istiyor iseniz, başta kendiniz olmak üzere, her şeyin dönüşebilmesi için zaman gereklidir. Değişimden bahsetmiyorum. Dönüşüm; tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibidir. Aynı gen yapısı ile tamamen farklı bir hayata götürür sizi. Hiç bir değişim, zamanı gelmeden gerçekleşmez. Başaramadığınız zaman üzülmeyin, demekki henüz zamanı gelmemiş.
    ·      Deneyim tarihten değerlidir. Geçmişin bilgisine dayanarak, geleceği nasıl oluşturabiliriz? Bilinene dayanarak, bilinmeyenin özelliklerini nasıl anlayabiliriz? Gözlemlenmiş olgulara dayanarak yaptığımız genellemeler bizi yanıltır. Geçmişe ilişkin verilerden çok fazla şey öğrenebiliriz. Ancak, öyle zamanlar vardır ki, çok sayıda veri hiç bir anlam ifade etmez. Sadece tek bir bilgi, deneyim bilgisi son derece anlamlı olabilir. Kısaca, dikiz aynasına bakarak, geleceğe doğru yolculuk yapamayız.
    ·      Bilgi ve bilgelik farklı şeylerdir. İnovasyonda sürdürülebilir başarı için bilgelik kazanmanız gereklidir. Benim bilgelik tanımım; bilginin genlerinize işlemesi ve hiçbir kaynağa başvurmadan bir başkasına öğretebilecek kadar konuya hakim olmanızdır. Bu kitabı veya benzer her türlü kitabı, makaleyi okuyarak sadece bilgi edinebilirsiniz. Deneyimlemeden öğrenmiş olmazsınız. Öğrenmediğiniz zaman ise, bilge olamazsınız. Bilgelik bizzat yaparak ve hatta; hata yaparak kazanılır. Kendinize ve ekiplerinize hata yapma şansı verin.
    ·      Basit olan, gerçekte en zor olandır. İnovasyonda sürdürülebilir bir başarı için basitleşin. İnovasyon yönetim sisteminizde; örgütlenme biçiminiz ile değer üretme süreçlerinizde basitleşin. Liderlerin kabusu; basit olursa kendilerine ihtiyaç kalmayacağını düşünmelerinden gelir. Emin olun korkacak bir şey yok. Zaten temelde amacımız bize ihtiyaç duyulmaması değil mi?
    İşini seven insanlarla çalışın. Herkesin sevdiği işi yapma hakkı vardır. Bırakınız o haklarını kullansınlar. Çoğulcu cehalet, işlerini sevmeleri için sizin bir şeyler (motivasyon programları, zam, ödül, alkış v.b) yapmanızı bekler ve öğütler. İşini sevmeyen, kendisini sevmiyor olabilir. Siz problemlere çözüm üretmek, hayata değer katmak için değer katanlardan olmayı seçtiniz. Nasıl değeri tüketen ve bu sebeple kendini sevmeyen insanlara motivasyon verebilirsiniz ki? Bir uzmana yönlendirmek daha radikal ve yapıcı bir çözüm olacaktır.

İyi okumalar dileklerimle…Belki de kitabın ikinci baskısında sizlerin de başarılı çalışmalarınız kayda geçsin ve referans alınsın istersiniz… Ne güzel olur değil mi? Kitapevlerinde bulamayacağınız için lütfen mujgan@mujgancetin.com a talebinizi iletin…

Kurumsal İnovasyon Yönetimi Eğitimlerimiz

İnovasyon Yönetimi eğitimleri

ISO  56000 inovasyon serisi standartları anlattığım derslerime Web sayfam dan erişebilirsiniz.  ISO-56000 İnovasyon Yönetimi Terimler Tanımlar ve ISO-56003 AÇIK İnovasyon ve İnovasyonda İŞBİRLİĞİ Yönetimi standartlarının eğitimine, İnovasyon sistemi kurmadan önce Entegre Yönetim Sistemi kurmanız için eğitime ve bu zor dönemlerde en çok ihtiyacımız olan Verimlilik ve İnovasyon eğitimlerime katılmanızı tavsiye ederim.

web sitemde yayında olan Açık İnovasyon ve İşbirliği Yönetimi Eğitimini de neler öğreneceksiniz?

Açık İnovasyon ve İşbirliği Yönetimi

  • İnovasyon nedir? Yenilikçi projeler için değer gerçekleşmesi ne demektir?
  • Yenilikçi projelerde neden iş birliğine ihtiyacınız var?
  • Neden iş birliği yapmalısınız?
  • Açık İnovasyon çalışmalarınızda start-up larla nasıl iş birliği kuracaksınız?
  • Paydaşlarınız kimler, İnovasyon çalışmalarınızı bu paydaşlardan kimlerle birlikte yapmak istersiniz?
  • Üniversiteler, arge merkezleri, STK lar, tedarikçileriniz ve müşterileriniz ile İnovasyon iş birliğini neden kurmalısınız?
  • İŞ BİRLİĞİ BOŞLUK ANALİZİ nasıl yapılır?
  • Paydaş haritalama nedir?
  • PAYDAŞ Analizi nasıl yapılır?
  • İşbirliğinde FİKRİ HAKLARI KORUMAK neden önemlidir?
  • İŞ BİRLİĞİ nasıl başlar? Nasıl sürdürülür? Nasıl Yönetilir?
  • Niyet mektubu nedir?
  • İş birliği sözleşmelerini nasıl yapmalısınız?
  • Sözleşmenizde nelere dikkat etmelisiniz?
  • İş birliği PERFORMANSI NASIL Yönetilir?
  • Bu alanda başka standart var mı?
  • ISO-44001:2017 İŞ BİRLİĞİ Yönetimi Standartı neleri kapsar?

ISO-56003:2019 İnovasyon Yönetimi İşbirliği Yönetimi Kılavuz standartı neleri kapsar?

ISO-56000 İnovasyon Yönetimi Terimler Tanımlar

Web sitemde yayında olan  ISO-56000:2020 İnovasyon Yönetimi Terimler-Tanımlar standartı eğitimimi alarak, uluslararası refarans dokümanlar eşliğinde bilgi ve yetkinliğinizi geliştirebileceksiniz.

  • İnovasyon nedir? Ne değildir? İyileştirme, geliştirme, ar-ge, kaizen, buluş, yaratıcılık, teknoloji hazırlık seviyesi kelimelerinden farkı nedir?
  • Ulusal mevzuat (Ar-ge kanunu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TUBİTAK ve Bakanlıklar v.b) içerisinde İnovasyon nasıl tanımlanmıştır?
  • Sürdürülebilirlik ve EFQM modellerinde İnovasyon yönetiminin yeri nedir?
  • İnovasyon süreci, İnovasyon yönetimi, İnovasyon stratejisi v.b
  • İnovasyon ile ilgili terimlerin anlamları nelerdir?
  • İnovasyon çeşitleri (ürün, hizmet, süreç, iş modeli, organizasyon v.b) nelerdir?
  • Kapalı, açık İnovasyon ne demektir?
  • İnovasyon dozu (arttırımsal, radikal, çağ açıcı v.b) ne demektir?
  • İnovasyon terimlerinin doğru anlamlandırılması neden önemlidir?
  • İnovasyon projelerinin yönetimi neden ar-ge projeleri yönetiminden farklıdır?
  • İnovasyon yönetiminde dünya trendleri nelerdir?
  • İnovasyon alanında uluslararası referans dokümanlar (Oslo Kılavuzu, Frascati Kılavuzu) nasıl tanımlamalar yapmıştır?
  • Neden uluslararası referans dokümanlara ihtiyaç vardır?
  • Ülkelerin İnovasyon alanında yaptığı çalışmalar nelerdir?
  • Uluslararası İnovasyon yönetimi standartları neden ve nasıl hazırlanmaktadır? Hangi İnovasyon yönetim sistemi standartları erişilebilir şekilde yayınlanmıştır?

Verimlilik ve İnovasyon

Verimlilik ve İnovasyon eğitimimizde ise içinden geçtiğimiz döngüsel ekonomi ve ekonomik zorluk döneminde çok ihtiyacımız olan yenilikçi yöntemlerle verimlilik çalışmalarınız için teknik ve metodları öğreneceksiniz. Bu eğitimi neden almalısınız?
– Kullan-at döngüsü yerine Az kullan-geri dönüştür yaklaşımı ile verimlilik fırsatları nerededir?
– verimlilik, etkinlik, iyileştirme, geliştirme, inovasyon ne demektir?
– Kaizen ile süreç inovasyonu arasındaki fark nedir?
– Nerelerde verimlilik, nerelerde inovasyon yapmalıyız?
– Verimlilik çalışmalarında kullanacağımız İŞ ETÜDÜ teknikleri nelerdir?
– METOD ETÜDÜ bakış açısı ile yeşil mutabakat zorunluluklarına nasıl uyum sağlarsınız?
– Süreç inovasyonu, döngüsel ekonominin az kullan-geri dönüştür kuralına uyum sağlamanıza nasıl olanak sağlar?

VERİMLİLİK ve İNOVASYON u bir arada düşündüğünüzde aklınıza gelen daha fazla sorularınıza cevap bulabileceksiniz…  Bence kaçırmayın…

Entegre Yönetim sistemi eğitimimizde ise; İnovasyon yönetim sistemi kurmadan önce, ISO-9001 Kalite, ISO-14001 Çevre, ISO-45001 İSG ve ISO-27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerinizi entegre biçimde nasıl kuracağınızı öğreneceksiniz.

Web sitemde yayında olan Entegre Yönetim sistemi eğitimimizde ise; İnovasyon yönetim sistemi kurmadan önce, ISO-9001 Kalite, ISO-14001 Çevre, ISO-45001 İSG ve ISO-27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerinizi entegre biçimde nasıl kuracağınızı öğreneceksiniz.

Kalite yöneticileri ve Yönetim Temsilcileri bu eğitimi neden almalı?
– Tüm standartların gereksinimlerini entegre bir yapıda karşılama
– Daha az dokümantasyon ve bürokrasi
– Sistemler arasında (kalite, çevre, bilgi güvenliği v.b) daha az çakışma
– Geliştirilmiş hem iç hem dış iletişim ve sürekli gelişim
-İş risklerini yönetme konusunda bütünsel bir yaklaşım
– Daha yüksek çalışan morali ve motivasyonu
– Mükerrer maliyet ve zaman kullanımında tasarruf (iç tetkik, belge denetimleri, eğitim v.b maliyetler)

ve tabiki İnovasyon Yönetim Sistemini kolayca entegre edebilmeİnovasyon ile Değer Katanlar

Bilim Kızı Projemizdeki Gelişmeler

2016 yılında başladığımız Bilim Kızı projemizin 2016 yılından bu yana 63 kızımıza ve 43 bilim kadını MENTOR hocamıza ulaştık. 22 Kızımıza burs verdik. Bilim Kızı projemiz yeni dönem başvurularını açtı.
#TemelBilimler lisans, #YaşamBilimleri yüksek lisans başarılı kızlarımızın ve bu kızlarımızın bilimsel kariyerlerine katkı sağlamak isteyen bilim kadınlarımızın başvurularını bekliyoruz.

https://www.bilimkizi.org/ sayfamızdan BAŞVUR düğmesi ile başvurunuzu yapabilir, projemiz hakkında Bilim Kızı olmak sekmesinden şartlarımızı okuyabilirsiniz.


Soru ve önerileriniz için
bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı‘m olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.

Soru ve önerileriniz için bana her zaman ulaşabilirsiniz. Heyecanla benim de Bilim Kızı‘m olsun diyen dostlardan haber bekliyorum. Bilim Kızı BLOG sayfamızdan projemizdeki gelişmeleri ve BÜLTENİMİZİ takip edebilirsiniz.

 

Bilim Kızı Projesi

 

 

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş