İNOVASYON Yönetiminde BAŞARI

İNOVASYON Yönetiminde BAŞARI

İnovasyon yönetiminde başarı
jeremy Perkins in UNPLASH telifsiz sayfasından alınmıştır.

İNOVASYON Yönetiminde BAŞARI

Sürekli İnovasyon hakkında yazıyorum. Bunun sebebi; kırk yıllık mühendislik hayatım boyunca hem uygulayıcı olarak hem de kolaylaştırıcı olarak, yaşamı nasıl daha iyi hale getirebiliriz, problemlerimizi çözerek nasıl iyileştirebiliriz ve yaşama nasıl değer katarız diye düşünerek, çalışarak geçtiği içindir. Son sekiz yıldır ise, İnovasyon yönetimi alanında uluslararası uzmanlar ile, yeniliğin tek seferlik zihni sinir projeleri hayata geçirmek olmadığını, yeni ekonomide hayatta kalmak için zorunlu olduğunu, kurumsal olarak sürdürülebilir, yönetilebilir sistemsel bir yaklaşım olduğunu anlatan referans dokümanlar üretmek için çalışıyorum. Bu belgelerin beş adedini, ISO-56000* İnovasyon Yönetimi standartlar serileri olarak ülkemizin standartlar örgütünden İngilizce ve Türkçe olarak temin edebilirsiniz. Devam eden beş dokümanın üretimi için ülkemizdeki İnovasyon yönetimi alanında hem akademik hem de profesyonel uzmanlar ile uluslararası çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Bu sebeple, bu yazımda sizlere sürdürülebilir kurumsal İnovasyon yönetimi çalışmalarınız için davranışsal ve kavramsal anlayışa yönelik ilkesel tavsiyelerimi sıralamak istiyorum.

  • İnovasyon hayata değer katmaktır. Gerçek değerler ile sahte sonuçları birbiri ile karıştırmayın. Sahte sonuçlar, hemen üretilen ve tüketilen şeylerden oluşur. Gerçek değer, hemen üretilemez, emek ve kararlılık ile zaman ve sabır ister. Değer katanlar ile değeri tüketenler birbirinden tamamen farklıdır. Değer katanlar, daha büyük bir pasta nasıl yapabilirim diye çalışırlar. Değeri tüketenler ise, daha büyük bir dilimi nasıl yerim diye düşünürler. Eğer siz inovasyona gönül verenlerden iseniz, emin olun ki değer katanlardansınız.
  • İnovasyon bir maratondur. Uzun solukluluk ve dayanıklılık gerektirir. Tek bir başarılı sonuç elde edebilmeniz için binlerce deneyi çöpe atmayı göze alabilmelisiniz. Çözmek istediğiniz problem; hedef sektörünüz ile sinir sisteminiz arasında yaşanan bir mücadeledir. Bu mücadeleye nefesinizin yetmesi gerekir. Bunu bilerek yola hazırlıklı çıkmalısınız.
  • Doğa hızı sevmez. Çevrenize, doğaya bir göz atın. Her şey tohumunda veya çekirdeğinde veya mayasındaki özünü gerçekleştirmek için zamana ihtiyaç duyuyor. Doğa öğreticidir. İzleyin, domatesin veya bir çiçeğin, bir ağacın veya herhangi bir bitkinin bir günde yetişmediğine tanıklık edin. İnovasyon ile dönüşüm sağlamak istiyor iseniz, başta kendiniz olmak üzere, her şeyin dönüşebilmesi için zaman gereklidir. Değişimden bahsetmiyorum. Dönüşüm; tırtılın kelebeğe dönüşmesi gibidir. Aynı gen yapısı ile tamamen farklı bir hayata götürür sizi. Hiçbir değişim, zamanı gelmeden gerçekleşmez. Başaramadığınız zaman üzülmeyin, demek ki henüz zamanı gelmemiş.
  • Deneyim tarihten değerlidir. Geçmişin bilgisine dayanarak, geleceği nasıl oluşturabiliriz? Bilinene dayanarak, bilinmeyenin özelliklerini nasıl anlayabiliriz? Gözlemlenmiş olgulara dayanarak yaptığımız genellemeler bizi yanıltır. Hele de içerisinden geçtiğimiz bu günlerde. Geçmişe ilişkin verilerden çok fazla şey öğrenebiliriz. Verileri analiz etmek zorunludur. Ancak, öyle zamanlar vardır ki, çok sayıda veri hiçbir anlam ifade etmez. Sadece tek bir bilgi, deneyim bilgisi son derece anlamlı olabilir. Kısaca, dikiz aynasına bakarak, geleceğe doğru yolculuk yapamayız.
  • Bilgi ve bilgelik farklı şeylerdir. İnovasyonda sürdürülebilir başarı için bilgelik kazanmanız gereklidir. Benim bilgelik tanımım; bilginin genlerinize işlemesi ve hiçbir kaynağa başvurmadan bir başkasına öğretebilecek kadar konuya hakim olmanızdır. Bu kitabı veya benzer her türlü kitabı, makaleyi okuyarak sadece bilgi edinebilirsiniz. Deneyimlemeden öğrenmiş olmazsınız. Öğrenmediğiniz zaman ise, bilge olamazsınız. Bilgelik bizzat yaparak ve hatta; hata yaparak kazanılır. Kendinize ve ekiplerinize hata yapma şansı verin.
  • Basit olan, gerçekte en zor olandır. İnovasyonda sürdürülebilir bir başarı için basitleşin. İnovasyon yönetim sisteminizde; örgütlenme biçiminiz ile değer üretme süreçlerinizde basitleşin. Liderlerin kâbusu; basit olursa kendilerine ihtiyaç kalmayacağını düşünmelerinden gelir. Emin olun korkacak bir şey yok. Zaten temelde amacımız bize ihtiyaç duyulmaması değil mi?
  • İşini seven insanlarla çalışın. Herkesin sevdiği işi yapma hakkı vardır. Bırakınız o haklarını kullansınlar. Çoğulcu cehalet, işlerini sevmeleri için sizin bir şeyler (motivasyon programları, zam, ödül, alkış v.b) yapmanızı bekler ve öğütler. İşini sevmeyen, kendisini sevmiyor olabilir. Siz problemlere çözüm üretmek, hayata değer katmak için değer katanlardan olmayı seçtiniz. Nasıl değeri tüketen ve bu sebeple kendini sevmeyen insanlara motivasyon verebilirsiniz ki? Bir uzmana yönlendirmek daha radikal ve yapıcı bir çözüm olacaktır.

 

Sözlerimi; kurumsal anlamda, sürdürülebilir inovasyon yönetim başarı reçetesini özetleyerek, bitirmek istiyorum. Siz inovasyon liderleri, en önemli göreviniz, inovasyon kültürünü için iş ortamınızı ve çevrenizdeki inovasyon ekosistemini oluşturmaktır. Bu ortamı oluşturmak için; geleceğe ilişkin kendinizin de inanacağı bir vizyonunuz olmalıdır. Kendiniz de inandığınız için, tutkulu bir şekilde bu vizyona kararlı adımlar atabilirsiniz. Siz liderler, fikir aramayın, fırsat arayın. Fikir değerlendirmeyin, fırsatları ve bu fırsatların risklerini değerlendirin. Katılımcı ekiplerinizle birlikte değerlendirilmiş fırsatlar için yolu açın ve kaynak ayırın. Siz liderlerin görevi, bu riskleri yönetmektir. Fırsatların risklerini azaltmak için hem kurum içinde hem dış çevrenizde iş birliğine gidin. İnovasyon,  tek başınıza başarıya ulaştıramayacağınız kadar ciddi ve riskli bir iştir.

Siz İnovasyon liderleri, geleceğe ilişkin inovasyon yolculuğunuzu yönetebilmek için bir yönetim sistemi kurun. Anlık kararlarla, riskli yolculuklar yönetilmez. Vizyonunuza doğru yol alırken, yol kazalarında önlem alarak, hemen pazarınıza uyum sağlayabilecek çevikliği kazanabilmeniz, nereden başlayıp nereye gittiğinizi yönetebilmeniz için stratejileriniz tanımlı olsun. Bu stratejileri ve faaliyetlerinizi ölçün ve değerlendirin. Ekibinizin kafa karışıklığı yaşamadan, stratejik hedeflerinize inanarak yol alabilmesi için inovasyon başlatıcılarına göre İnovasyon süreçlerinizi yapılandırın ve bu süreçlere uygun kaynakları sağlayın.  Her inovasyon çalışmanız, farklı başlatıcılar tarafından tetiklenebilir. Kimi inovasyon projeleriniz, kamusal veya yeşil mutabakat gibi küresel bir mevzuat değişimi ile başlar, kimi iç fikir yönetiminizden seçilerek gelen bir fikirden yeşerir. Her bir başlatıcıya uygun basit, çevik ve hedef odaklı sürecinizde ekibiniz emin adımlarla öğrenerek ilerler. İnovasyon başarısının bir öğrenme süreci olduğunu unutmayın. Zaten hayat da öyle değil mi? Öğrendikçe gelişiyoruz.

Başarı dileklerimle,

Bu gönderiyi paylaş