İnovasyon ve İnovasyon Yönetimi Nedir ve Nasıl Başarılı Olunur?

LÜTFEN-TIKLAYINIZ-300x115

İnovasyon ve İnovasyon Yönetimi Nedir ve Nasıl Başarılı Olunur?

İnovasyon ile Değer Katanlar isimli kitabımı neden yazdım? Siz kitap, yayınlandığı zaman – 500 sayfa olarak uzun uzun okuyacaksınız. Ben burada, çok önemsediğim amaçlarımı özetle vurgulamak istiyorum.

  • Bilim KIZI projemi hayata geçirerek, sürdürülebilir kılmak için kaynak yaratmak: Böylece; akıllı ve azimli ancak ekonomik durumu elvermediği veya çevresel etkilerle, vizyon sapması yaşayan ve eğitim hayatını sürdürmekte zorlanan bir kızımızın daha bilim yolunda kariyer yapmasına katkı sağlamak.
  • Ülkemin başarı örneklerini sizlerle paylaşmak: Böylece; inovasyona dayalı kalkınma modelinin bizlere çok uzak kavramlar olmadığı, biz de yapabiliriz duygusunun yerleşmesine katkı sağlamak.
  • Bizler de inovasyon yapabiliriz, diyerek, motivasyon sağlamak:Böylece sadece sadece batı dünyasının değil bizlerin de başarabileceğine ilişkin motivasyonunuza katkı sağlamak.
  • İnovasyon Yönetimi Sistemi Standartlar Serileri’ yayınlandığında, sizlerin hızlıca sistemi kurabileceğiniz bir rehber oluşturmak:Böylece; sizlerin, inovasyon yolculuğunuzda yalnız olmadığınızı hissetmenize ve çalışmalarınızın kolaylaşmasına katkı sağlamak.
  • Gençlere ulaşarak, onların dünyaya değer katmasını kolaylaştırmak :Böylece, hem akademik hem iş hayatlarına; inovasyon ile değer katmalarına katkı sağlamak.
  • Kendi kavramsal modellerimi, sizlerin değerlendirmelerine ve tartışmalarına sunmak: Böylece, yönetim bilimleri alanında kalıcı katkı sağlamak.

Sizlerin sayesinde, bu amaçlarıma, umarım ulaşabilirim. Kitap yayınlandığında aldığınız her 5 kitap ile bir bilim kızının bir aylık burs ihtiyacına katkı sağlayacaksınız. Sadece kendiniz için bu kitabı almayın, aynı zamanda değer verdiğiniz 4 kişi için de alarak onların da hayatına DEĞER katın.

Şimdi kitabın en temel giriş bölümünde cevap verdiğim en temel soruları özetlemek istiyorum. Öncelikle İNOVASYON Nedir sorusu ile başlamak istiyorum.

İnovasyon yaşadığımız dünyayı pozitif anlamda dönüştürmek ve hem kendimiz hem de dünyamız için farklılık yaparak değer katmaktır. İnovasyon; içinde yaşadığımız hayatı dönüştürür ve güzelleştirir. Bu dönüşüm ve güzelleşme sadece belirli ürün ve hizmetler veya sektörler için ve dünyanın sadece belirli ülkelerinde gerçekleşmez.

İnovasyon kelimesi buluş ile ilişkilendirilerek düşünülüyor. İnovasyon yapmak için buluştan faydalanılabilir. Ancak buluş yapmış olmak, yeterli değildir. İnovasyon ticari veya sosyal başarıyı ve kabullenmeyi zorunlu kılar. İnovasyon var olan iki bilginin bir arada ilişkilendirilerek finansal veya toplumsal fayda için kullanımıdır.

Bir ortamda problem var ise, orada inovasyon için fırsat var demektir. Problemleri çözerek, hayatı kolaylaştıran ürün, hizmet, süreç, model (iş modeli, operasyonel model v.b), metod veya her hangi bir konudaki veya bunların bileşimindeki yenilikçi ve değer yaratan çalışmalar ve çıktılara inovasyon deriz.

İnovasyonun en önemli özelliği, dönüşüm yaratmasıdır. Artık geriye dönülemez. Bunun sebebi, yarattığı büyük değer (maliyet-fayda–özellik avantajı) dir. Bu değer birikerek yayılır, sonraki yeniliklerin kapısını açar.

İnovasyon; tek seferlik, rastlantısal veya ar-ge sonucu ortaya çıkan sonuç değildir.

Ar-ge, inovasyon değildir. Ar-ge, yeni ürün geliştirmek, kalite ve maliyetler sorunlarının çözümüne yönelik bilimsel, teknolojik ve sistematik faaliyetleri gerçekleştirmektir.

İnovasyon, yenilik ile birlikte değer içerir. Yenilik ve değer, inovasyon kavramı için gerekli ve yeterli nitelikleridir. Bir inovasyonun değeri, zaman içinde netleşir ve değerin gerçekleştirilmesi nihai hedef olur.

İnovasyon, ‘Faydalı Farklılaşmak’ tır. Doğadan ilham alarak, sanatla beslenerek, bütünsel ihtiyaçları anlayarak ve uyumlanarak, ihtiyacı farklı bir şekilde karşılamaktır.

Peki inovasyon yönetimi nedir ?

Değer üreten inovasyon çıktılarınızı sürdürebilir bir şekilde yönetmeniz demektir. Bunu başarabilmek için, bütünsel değer üreten fonkisyonlarımızı ‘düzenleme + iyi sonuçları tekrar etme + iyileri bir araya getirme’ aşamalarından geçeriz. Tabi ki; kültürümüzün ve çalışanlarımız da hedeflerimize uyumlanması ve aynı istikamette performans sergilemesi gerekecektir. İnovasyon doğası gereği disiplinlerarası-bölümler arası bir faaliyettir. Bu ilişkiler karmaşası iyi yönetildiğinde yapıcı bir gerilim yaratır. Yönetilemez ise, oluşan kaos, mevcut yapının dağılmasına yol açar.

İnovasyonun doğasında fonksiyonlar arası bir özellik vardır. Bu özellik, ar-ge yönetiminden oldukça farklıdır. Ar-ge yönetiminde sadece belirli ve tanımlı bir bölüm-grup içerisinde benzer nitelikteki ar-ge faaliyetlerinin hayata geçiren yüksek profilli insanların bir arada çalışmaları gerekir. Oysaki, inovasyon yönetimi dediğimiz zaman, sadece ar-ge bölümünün harika çalışanlarının harika teknolojiler ile mükemmel sonuçlar üretmesi yetmez. Pazarlama ve satış ekibinin de bu çözümleri-sonuçları hedef kitlelerine mükemmel bir şekilde sunması ve geri bildirim alarak, kuruluşun bütünsel sonuçlarını en iyilemesi gerekir.

İnovasyon, eğer başarılı bir şekilde yönetilirse, yüksek katma değer yaratır ve işin gelişmesini ve işgücü piyasalarının büyümesini teşvik eder. Ülkelerin rekabet gücü, ekonomik performansı ve ekonomik gücüne katkıda bulunur. Bir inovasyon yönetim sistemi, kuruluşun, istenen inovasyon sonuçlarına ulaşmak için gereken inovasyon politikasını, stratejisini, hedeflerini ve süreçlerini tanımlamasına izin veren birbiriyle ilişkili bir dizi unsurdan oluşur.

Sözlerimi; kurumsal anlamda; sürdürülebilir inovasyon yönetim başarı reçetesini özetleyerek, kurumsal sözlerle bitirmek istiyorum. Siz inovasyon liderleri, aşağıdaki 2 şeyi yaparsanız, başaracağınıza emin olun.

  • İnovasyon kültürü ve yaklaşımı oluşturmak
  • Kararlı ve vizyoner liderlik
  • Değerlendirilmiş risk almayı desteklemek ve riskleri yönetmek
  • İşbirliğine ve yeni fikirlere açık olmak
  • Yönetim sistemi kurmak
  • Kapsamınızı, mevcut yapınızı değerlendirmek
  • İnovasyon vizyon, politika ve stratejinizi belirlemek
  • İnovasyon sisteminizi ve süreçlerinizi yapılandırmak
  • İnovayson yönetimine olanak sağlayan kaynakları temin etmek
  • Performansınızı düzenli olarak değerlendirmek ve sürekli iyileştirmek

Başarı dileklerimle,

Müjgan ÇETİN, Nisan 2019

Not: Kitabımdan alınmış bütün bölümlerin fikri hakları tarafımdan tescil ettirilmiştir. Ancak referans vererek kullanabilirsiniz. Bu yazı medium da yayınlanmıştır.

Geleneksel iş yapış biçiminiz ve bağlı olarak da gelirinizin radikal biçimde değişeceğini biliyorsanız,  İnovasyonun katkısını alarak, dönüşen dünyaya uyumlanarak; değerinizi geliştirerek sürdürmek istiyorsanız…. Kurumsal İNOVASYON Yönetimi   ONLİNE Eğitim ve Danışmanlık almak istiyorsanız…Bireysel ve Kurumsal İNOVASYONUMU Yönetiyorum programımıza katılmalısınız.

Genel katılıma açık  ONLİNE İnovasyon Eğitimleri almak için  TIKLAYINIZ 

Size uygun tarihleri  ana sayfadan seçebilir veya Müjgan ÇETİN e mail gönderebilirsiniz.  ÜCRETSİZ Etkinlikler düzenleyerek, sizlerle tanışıyor, sohbet ediyor ve programlarımız hakkında sorularınızı cevaplıyoruz. Bu etkinliklerimiz için LinkedIn sayfasından bizi takip etmeyi unutmayınız.

Kurumsal İnovasyonumu Yönetiyorum   programımıza katılacak olan Kuruluş Liderleri   belirsizlik ortamında risk ve fırsatları değerlendirebilir kuruluşa özel stratejiler geliştirebilir, çalışma şeklini, sistemlerini doğru zamanda doğru düşünce tasarımları ile yeniden tasarlayabilirler.Kurumsal programlarımızın devamı için Müjgan ÇETİN e mail gönderebilirsiniz. Peki bu programımıza Kimler katılmalı?

  • Kuruluşunun geleceğini düşünen liderler
  • Ekiplerini uzaktan yönetmek zorunda kalan yöneticiler
  • “yeni dünyaya” hazırlanmak, fark yaratmak isteyenler
  • Sektörlerinin ve şirketlerinin geleceğinden endişe duyanlar

Bize Ulaşmak İçin:   İnovasyon Yönetimi programı ile ilgili merak ettiklerinizi, sorularınızı ve iletişim bilgilerinizi mujgan@mujgancetin.com adresine gönderiniz.

Sorularınıza cevaplar ve programa ilişkin bilgilerle size en kısa zamanda geri dönüş sağlayacaktır.

Bu gönderiyi paylaş